Позлатеният „Цар“, вдъхновен от златната погребална маска на одриския владетел Терес, но подозрително много приличащ на депутата Делян Пеевски, ще бъде изложен в Музея на хумората и сатирата в Габрово. Докато във Венеция тече тяхното си биенале, габровци провеждат свое собствено – двадесет и четвъртото му издание е под надслов „Измерение на публичното“ (17 май-30 септември). Официалното откриване на арт форума е на 17 май, когато ще бъдат обявени победителите в конкурсните изложби и ще бъдат връчени наградите за карикатура и съвременно изкуство.

 

Сто и петдесет автори от 44 държави са се включили в Габровското биенале през 2019-а. Сред тях е и Стоян Дечев, авторът на маската на настоящия кандидат за евродепутат Пеевски. Макар и прототипът на лицето от маската да не е особено публичен в последно време, произведението се вписва в темата на биеналето, тъй като тя може да бъде тълкувана от много ъгли, коментира Маргарита Доровска в ефира на БНТ.

Засяга се например изместването на публичността почти изцяло в интернет пространството и много от работите на участниците разсъждават именно върху това. 190-те произведения се съсредоточават над изкуството в публичното пространство, обществените медии и  интереси.

Фейсбук като средновековен уред за мъчение, съветски паметник, превърнат в щъркелово гнездо и „Маркс не е мъртъв“, портрет, изобразяващ класика на марксизма като излязъл от гроба, а Съветът за сигурност към ООН – като руска рулетка, са част от произведенията, които може да бъдат разгледани от днес в Музея на хумора.

„Маркс не е мъртъв“ на Александър Фили

 

„Съвет за сигурност“ на Осама Хаджай от Йордани

Подобно на участието, журито на Биеналето също е международно – съвременното изкуство у нас ще оценяват кураторите Берта Зихел и Васъф Кортун, отговорни и за селекцията на участниците. Журито за карикатура е в състав: Марилена Нарди, първата жена, удостоена с Голямата награда на конкурса „World Press Cartoon“ през 2018 г.;  Мартин Роусън, автор на „Гардиън“ и „Дъ таймс“; добре познатия прас-пресовец Чавдар Николов и художника и автор Антон Стайков.

Биеналето в Габрово може да се посети в Дома на хумората и сатирата до 30 септември. Форумът се провежда със съдействието на Община Габрово и Министерство на културата. 

"Площад Славейков"