Конфликтът назрява от няколко месеца, но през тази седмица прерасна в открити сблъсъци. Защитниците и противниците на строежа на черква в централната част на Екатеринбург са се хванали за гушите, стигна се и до арести: през последните дни бяха задържани десетки противници на строежа в централния парк на този руски град с население от 1,5 милиона души. 

"Протест срещу управляващите елити"

Противниците на застрояването твърдят, че в централната част на града има твърде малко зелени площи.

"А сега ще станат още по-малко", казва Ана Балтина, която е сред организаторите на протестите.

Самата тя не е против черквата, подчертава Балтина изрично, но като много други жители на града тя не желае да се строи точно на това "прекрасно място край езерото". За ДВ тя казва, че управляващите не се съобразяват с протестиращите и допълва, че жителите на града трябва да помислят за друго място, на което да се издигне храмът. А в това отношение идеи не липсват.

Също като нея политологът Александър Пирогов е на мнение, че въпросът изобщо не опира до въпросната черква.

"За много граждани това е повод да протестират срещу управляващите елити", казва той за ДВ.

Хората са недоволни. Издигането на черква на това място ще влоши качеството на живота им.

"Те дори не се правят, че чуват какво им казват хората", изтъква политологът и добавя, че местната власт е неспособна да води диалог с гражданите.

Кои са повече? 

"Няма идеално място за тази черква", казва свещеникът Максим Миняйло за ДВ. 

Въпросното място е избрано от архитекти и от градската управа. Според него, не е нужно да се провежда специален референдум за строежа на черквата. Допитванията до жителите на града ясно показвали, че 20 на сто от тях са против, а два пъти повече са за строежа, изтъква свещеникът. Преди вземането на решение за строежа са били проведени публични изслушвания, на които много хора са изразили мнението си, посочва Миняйло. Вярно е, че през последните дни 1500 жители са протестирали срещу строежа на черквата, но в същото време 8 хиляди вярващи са се включили в молитвено бдение за изграждането на черквата, допълва той. 

От разпадането на Съветския съюз Руската православна църква се опитва да възстанови поне част от черквите, които комунистите са разрушили. През 1914 г. в царска Русия е имало 81 000 религиозни храмове - черкви, манастири, параклиси. През 1987 г. от тях са били останали едва 6900. Повечето черкви са разрушени, а една немалка част от тях са превърнати в конюшни, производствени халета, жилищни бараки или гаражи. А някои манастири са били преустроени от комунистите в затвори. 

Изцяло променени през този период са впрочем цели градове - в Екатеринбург са премахнати много исторически обекти, а комунистите го превръщат в център на тежката индустрия. Броят на населението започва бързо да нараства, а хората са били устройвани да живеят в панелни блокове, които западат. Някогашната красота на града е била пожертвана за нуждите на социалистическото планово стопанство и тежката индустрия, както и на "безкласовото общество". В резултат на това парковите площи почти изцяло изчезват от централната част на Екатеринбург.

Путин е за референдум

Междувременно в спора се намеси и президентът Путин.

"Църквата трябва да сплотява хората, а не да ги разделя", заяви той пред руските медии. Руският президент е за провеждането на допитване. Ако мнозинството граждани е срещу строежа, черквата ще бъде построена на друго място, посочи Путин.

По този начин Кремъл се противопостави на местните управници, които държат на строежа - въпреки протестите. След намесата на Путин обаче вече не се знае как ще завърши този спор.  

Дойче веле.