Известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев прогнозира в студиото на „Лице в лице“ по бТВ тази вечер, че сръбският съд може да откаже да екстрадира банкера Цветан Василев по искането на българската прокуратура.

„Сръбският съд има достатъчно сериозни основания, за да откаже екстрадиране на Цветан Василев“, заяви Екимджиев.

Според него мотивите за такова решение са два – отказът на съда да разгледа жалбата на Василев срещу прокурорската заповед за арест, както и безконтролният статут на българския главен прокурор.

Софиийският градски, а по-късно и Апелативен съд, отказаха да разгледат жалбата, защото банкерът де факто не бил арестуван.

„Това на фолклорно и битово ниво звучи остроумно, но това може да торпилира опитите за връщане на Цветан Василев в България“, обясни адвокатът.

Той цитира текст от Европейската конвенция за правата на човека, че всяко задържано лице има право да обжалва своето задържане, както и текст от Европейската конвенция за екстрадиция, според който „страната, от която се иска екстрадиция, може да откаже екстрадицията, ако при постановяването на тази мярка за неотклонение, не е имало достатъчно гаранции за реализирано право на защита“.

„Цветан Василев е задържан от прокуратурата в една закрита процедура без възможност и при отказ на българския съд да проконтролира законността на това задържане. Точно заради този отказ на българския съд да поеме отговорност и да се произнесе по законността на прокурорския арест, сръбският съд има всички основания да откаже екстрадиция“, обясни Екимджиев.

Вторият мотив може да бъде особеният статут на българския главен прокурор. Михаил Екимджиев припомни отказа на британски съд да екстрадира преди години една от обвиняемите по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

„Особеното положение на българския главен прокурор, че дори и да има данни за извършено престъпление, никой не може да го проверява и да го разследва. Статутът на главния прокурор е проблем“.

Екимджиев припомни още, че главният прокурор е член на Висшия съдебен съвет и като такъв може да въздейства върху кариерното развитие на всеки съдия, включително и тези, които разглеждат случая на Цветан Василев.

Защитата на Василев може да се позове на тези мотиви и да иска отказ от екстрадиране, защото няма гаранции за справедлив съдебен процес заради специфичната роля на главния прокурор“.

Михаил Екимджиев заяви, че всеки съд трябва да има сигурност, че в резултат на екстрадирането, Василев няма да бъде подложен на преследване по политически мотиви или по признаци като пол, религия и т.н. Адвокатът сравни случая с този на руския дисидент Николай Кобляков, чият екстрадиция е поискана от Русия.

Днес Цветан Василев каза пред журналисти в Белград, че атаката срещу него била политическа.