Националистически и крайнодесни партии от цяла Европа провеждат днес демонстрация начело с италианския вицепремиер Матео Салвини с обещание да прекроят континента след изборите за Европейски парламент идната седмица, информира Ройтерс, цитирана от БТА. 

Салвини, който е лидер на "Лигата", е уверен, че новосъздаденият алианс ще спечели рекорден брой места във вота на 23-26 май. Това ще му даде силно влияние в управлението на 28-членния ЕС през идните пет години. 

Събирането пред прочутата готическа катедрала на Милано обаче бе затъмнено от скандала, разразил се около най-видния съюзник на Салвини - Австрийската партия на свободата (АПС). Нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе днес подаде оставка като вицеканцлер след разпространяването на видео, в което предлага държавни договори в замяна на политическа подкрепа. 

АПС трябваше да пропусне днешния митинг, но в него се включиха партии от 11 страни, включително френската "Национален сбор", германската "Алтернатива за Германия", и холандската антиислямска "Партия за свободата". 

Тук беше и лидерът на българската партия "Воля" Веселин Марешки.

 

 

Това е исторически момент, заяви лидерът на "Национален сбор" Марин Льо Пен преди демонстрацията в студения, влажен следобед.

"Преди пет години бяхме изолирани, но днес, с нашите съюзници, най-накрая ще бъдем в позиция да променим тази Европа", каза тя.

Лидерката на френските националисти прогнозира, че новият алианс ще стане третата по големина група в следващия Европарламент спрямо осмата позиция, която крайнодесните твърдят, че са имали при последния вот. 

Най-новите социологически проучвания предполагат, че алиансът всъщност ще се класира четвърти. 

Льо Пен обаче твърди, че в крайна сметка броят на партиите в него може да се увеличи, включително с "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, която в момента е част от Европейската народна партия.