Новият президент на Украйна Володимир Зеленски положи клетва пред украинския парламент. Веднага след това той заяви, че го разпуска, като така провокира предсрочни избори, предаде Ройтерс. 

Комикът, който няма политически опит, спечели президентството с голяма преднина миналия месец, но във Върховната рада (парламента) все още преобладават народни представители, които са приближени до предшественика му Петро Порошенко. 

Зеленски се опитва да се възползва от все още високата обществена подкрепа след изборите, за да увеличи броя на депутатите от своята партия - "Слуга на народа" (по името на сериала, в който актьорът играе в ролята на президент на Украйна).

В речта си той обяви, че първата му цел е да постигне примирие в Източна Украйна, където в петгодишния конфликт с руските сепаратисти са загинали вече 13 000 души.

Президентът добави, че диалогът с Русия може да бъде проведен само след като бъдат върнати украинската територия и военнопленниците.

"Не ние започнахме тази война, но ние трябва да я приключим. Готови сме за диалог, но съм убеден, че първата стъпка към започването на този диалог е връщането на всички украински пленници", обясни Зеленски. "Крим и Донбас - това са украински земи", добави той.

Зеленски също поиска оставката на шефа на украинските тайни служби Василий Грицак, на главния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. 

Той подчерта, че съвместната му работа с парламента ще бъде ключова за постигането на предизборните обещания.

Зеленски призова законодателите да приемат два закона преди да се проведат предсрочните избори - отнемане на депутатския имунитет и наказателна отговорност за нелегално забогатяване.

"Ще имате два месеца, за да свършите това. Направете го и ще получите медали", заяви президентът след клетвата си. "Разпускам Върховната рада".