Само преди 12 месеца Гарет Бейл беше на върха на славата си. Той вкара изумителен гол със задна ножица, с който "Реал" (Мадрид) поведе с 2:1 на "Ливърпул" във финала на Шампионската лига в Киев. След това заби и трети за крайното 3:1.

12 месеца по-късно уелсецът е твърда резерва в тима на "белите" и според много испански и световни медии Зидан му е казал да си търси нов клуб. Любопитно е, че Зизу беше треньор на "лос меренгес" на онзи пореден триумфален финал. Скоро след това той напусна, за да се завърне в ранната пролет.

Спекулира се, че французинът е поискал от боса си Флорентино Перес да продаде Бейл, а да задържи Кристиано Роналдо. Бизнесменът не се е съобразил с това и Зидан си е стегнал багажа. Имало и други причини...

Сега изглежда, че за нападателя няма връщане назад. Треньорът всячески опитва да му покаже, че не го брои в сметките си. В неделя Гарет отново остана на пейката при домакинската загуба от "Бетис" с 0:2 в последния кръг на Ла Лига. Той не се сбогува с малкото останали фенове на "Сантяго Бернабеу" след края, а се прибра бързо в съблекалнята.

"Нямаше да го пусна, дори да имах право на четвърта смяна - заяви Зидан. - Съжалявам, че той не игра. Никой не знае какво ще стане с него през лятото. Ако смятам, че някой не е от полза на отбора в даден момент, трябва да взема най-удачното решение. Никой не е в състояние да изтрие това, което Гарет направи за нашия клуб, но аз трябва да живея в настоящето."

Световният шампион с Франция добави, че не знае дали Бейл и вратарят Кейлор Навас са изиграли последния си мач за "Реал".

"Този" гол на Гарет Бейл срещу "Ливърпул"...

Според често изявяващия се в медиите бивш президент на мадридчани Рамон Калдерон, това е факт за британеца.

"Зидан не го харесва и според мен отношенията между двамата ще доведат до раздяла с Бейл - заяви Калдерон за Би Би Си. - Мисля, че престоят му на "Бернабеу" приключи. Изглежда ми невъзможно да остане, не само заради треньора - феновете също не одобряват Бейл. Те са на мнение, че не е отдаден достатъчно на клуба и това е проблем. Най-доброто решение за Гарет е да премине другаде, стига да има такава възможност.

Това може да стане и под наем - продължи бившият бос. - Високата му заплата е проблем. Той не изглежда щастлив в Мадрид още от първия ден тук. Феновете искаха Кристиано да остане, а Бейл да си тръгне. Зидан искаше същото, но желанието му не беше уважено. Сега "разводът" изглежда неизбежен. "Реал" ще продаде Гарет Бейл или ще го даде под наем, може би дори на загуба."

Засега няма кандидати за 29-годишния голмайстор - поне не се тиражират такива. "Манчестър Юнайтед" доскоро проявяваше интерес - поне докато треньор беше Жозе Моуриньо. За момента обаче изглежда, че на "Олд Трафорд" не са склонни да върнат уелсеца на Острова.

Завъртя се и името на бившия му клуб "Тотнъм", но за "шпорите" проблем ще е заплатата на звездата - доста по-голяма от тази на най-високоплатения играч в клуба - Хари Кейн.

Испанското "Радиоестадио" обяви, позовавайки се анонимни източници от съблекалнята на "Реал", че Бейл в прав текст е заявил намерение да остане - независимо дали ще играе или не. Договорът му изтича след три години, а годишната заплата възлиза на 17 милиона евро. Гарет искал парите накуп за 36 месеца. В противен случай бил готов да не излиза на терена и да играе голф - любимото му занимание извън футбола.

Междувременно нов договор на "Бернабеу" получи Тони Кроос - до 30 юни 2023 г.

"Реал" завърши трети в класирането на 19 точки от "Барселона" - най-голямата разлика в историята на това съперничество. Все пак трябва да се има предвид, че до 1995 г. в Ла Лига се даваха по две точки за победа. 12 загуби в първенството тимът допусна и преди 20 години. Все пак най-лошото постижение е 13 през сезон 1973-1974. 

А Зидан записа по-лош рейтинг като резултати и от своя предшественик Сантяго Солари - 69,80 срещу 68,75 процента.