Като космически кораб. Така премиерът Бойко Борисов обрисува визията на бъдещата многофункционална зала в Бургас, чието строителство инспектира днес - като следваща спирка след Поморие, а преди това Асеновград и Пазарджик. По план Арена Бургас трябва да отвори врати до края на годината.

Борисов отново "предаваше" на живо от автомобила си, като този път в него се вози бургаския кмет Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ. 

"Първо огромна благодарност за висшия факултет по медицина - започна с благодарности на Николов живото включване. И продължи с разяснения - Сега сме по "Стефан Стамболов" и се движим към новата функционална зала, която трябва да бъде завършена".

Кметът отчете, че за залата вече имало заявки за събития. След което изброи, че ще единствената лицензирана за лека атлетика зала, отговаряща на изискванията за европейски и световни първенства. В нея ще могат да се провеждат международни спортни прояви по всички лекоатлетически дисциплини, а също и по баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, борба, джудо, бокс, вдигане на тежести, художествена и спортна гимнастика.

- До края на годината ще успеете ли? - попита Борисов вече насред градежа на сданието изпълнителят на проекта.

- Ще успеем. Ще направим всичко възможно - получи в отговор.

Строяло се с немски тръби, немска технология, ламарина...

- Като космически кораб - констатира Борисов.

"Трудно ще се вместим в бюджета", обаче се оплакаха строителите. Тук финансовият министър Владислав Горанов възрази, че този разговор се води вече за трети път. Проектът за залата в Бургас започна през 2014 г. с 5 млн. лв., отпуснати от кабинета на "Орешарски", като в края на миналата година правителството отпусна още близо 20 милиона лева заради "изпречили се" подпочвени води. Това забави и цялата дейност по изграждането на съоръжението. Сумарно цената на инвестицията скочи до около 50 милиона. 

"Лошото наследство ми дойде при една тройна коалиция...", оплака се в отговор строителят, а Борисов го призова да ги казва тези неща.

Арена Бургас ще разполага със 7000 седящи места, а капацитетът й е до 15 000 души.

"Това представяш ли си като се напълни. На практика по-голяма става и от "Арена Армеец", възхити се Борисов.

И разпореди в залата да се практикува конгресен и културем туризъм, да се правят изложения и пр. И посочи в заключение:

"Трябва да я уплътните на максимум, "Арена Армеец" се самоиздържа"

"Това беше една гола поляна. Ей това ми е най-драго - на гола поляна да дойда... След 10-15 години може да я кръстят "Митко Николов", пошегува се с кмета.

А Николов се възползва, за да поиска още средства от държавата:

"Ако можем да съчетаем спорта с музиката...", посочи Николов, визирайки плановете за ремонт на филхармонията. А Горанов се намеси: "Миналата година така ме работи и мен. Да ремонтираме сградата на НАП, която била в центъра". Финансовият министър е принципал на НАП. Все пак Борисов даде обещание - за 2 милиона лева за операта.

На строежа се появиха и спортни деятели, които поискаха от Борисов еднократна помощ за стабилизиране на футбола в Бургас. А Горанов допусна: "Топки за децата можем да дадем. Пари от данъци за футбол няма как да се дадат. Може само за детско-юношески", обясни той (клубовете не получават държавна субсидия). Намеси се Борисов, за да заяви, че развитието на спорта и футбола в частност трябва да е обект на целенасочена стратегия.