Русия е отказала да води тристранни преговори за транзит на газ с Украйна и ЕС през май. Подобни разговори не са съгласувани и за юни.

Това написа в понеделник изпълнителният директор на украинската "Нафтогаз" Юрий Витренко във "Фейсбук", съобщи украинската агенция УНН, цитирана от агенция "Фокус".

"Предвид това, че руската страна отказа да води тристранни преговори през май, т.е., след избирането на новия президент на Украйна, както и това, че не бяха съгласувани преговори за юни, то става очевидно, че те съзнателно блокират този процес. И тук спекулациите за повлияване на изборите за президент и парламент са само оправдание", написа Витренко.

Той предположи, че руснаците очакват решението на Дания за "Северен поток 2", след което ще стане ясно дали строителството на газопровода ще се забави или той ще започне да работи от 1 януари 2020 г., както е планирано.

"Напомням, че само един от трите варианта за маршрути на "Северен поток 2", които в момента разглежда Дания, ще доведе до забавяне на строителството. И дори това забавяне не гарантира на Украйна запазване на транзита - Русия може съзнателно да избере сценарий, според който просто ще ограничи доставките на газ в Европа до договорния минимум, което ще доведе до увеличаване на цените в Европа (и за Украйна) и след това от позицията на силата Русия ще натисне Европа да отстрани пречките пред "Северен поток 2", добави той.

УНН припомня, че по-рано Витренко е заявил, че Русия се опитва да забави тристранните преговори между ЕС, "Нафтогаз" и "Газпром".

 
Забавянето на преговорите за транзита на газ през Украйна пряко и директно засяга България. Причината е, че доставките за страната ни идват през Украйна, имаме и договор с "Газпром" до 2030 г. Руската "Газпром" може да спре транзита на газ през България догодина и ако това стане, България ще си търси транзитните такси чрез арбитраж.
Още през 2018 г. страната ни получи официално писмо от "Газпром експорт", в което се говори за плановете за спиране на транзита на природен газ по Трансбалканския коридор от януари 2020 г. Потвърди го министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Тогава тя заяви още, че страната ни може да се обърне към арбитраж заради транзитните такси, които руската компания по договор трябва да плаща до изтичането му (без значение дали се транзитира газ или не - б.р.) Подобен неблагоприятен и за двете страни сценарий може да се случи, ако втората отсечка от "Турски поток" не премине през България, изтъкна тогава Петкова.
В момента България инвестира в нова мрежа от турската до сръбската граница, което стана известно като продължението на "Турски поток" през страната ни. Премиерът Бойко Борисов в последно време предпочита да нарича проекта "Балкански поток".