Операция на НАТО в Югославия по време на войната в Косово променя съдбите на хиляди семейства в бившата република, едно от тях е на цигуларя Неманя Радулович. Музикантът е 14-годишен, когато напуска страната заедно с родителите си. Първоначално се установяват в Германия, после в Париж, където получава неочакван шанс.

Днес той е посрещан с овации на най-елитните музикални сцени по цял свят – към тях на 23 юни Радулович ще прибави още една: зала 1 на НДК. Концертът му заедно с камерния оркестър „Double Sens“ е част от афиша на „Европейския музикален фестивал“. Гостуването му е по покана на „Кантус Фирмус“.

Нетипичен класически изпълнител, Неманя Радулович покорява ценителите по света с неповторимо музикално присъствие и атрактивна визия. Завършил е Парижката консерватория, но това не му пречи да излиза на сцената с кожени дрехи и високи ботуши. Носител на наградата „Ехо Класик 2015“ за нов изпълнител на годината, той завладява света на консервативната музика с изключителна техника, ярка експресивност и забележителни музикални програми – както в звукозаписното студио, така и в изпълненията на живо.

Виртуозният цигулар е роден в Ниш през 1985 г., с музика започва да се занимава още като дете. След като семейството му се установява в Германия, младежът учи при Джошуа Епщайн, а по-късно продължава в Парижката консерватория при Патрис Фонтанароза. Радулович посещава семинари на Йехуди Менухин и Салваторе Акардо. Получава награди от най-престижни международни цигулкови конкурси – „Йозеф Йоахим“ в Хановер, „Джордже Енеску“ в Букурещ и „Страдивари“ в Кремона.

Дебютира през 2006 г. в парижката зала „Плейел“, заменяйки големия цигулар Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. На концерта, който му отваря пътя към световните сцени, Радулович изпълнява цигулковия концерт на Бетовен с Филхармоничния оркестър на Френското радио.

В момента Радулович е световноизвестен артист, който изнася между 100 и 130 концерта годишно. Свири на цигулка от френския лютиер Жан-Батист Вийом от 1843 година. Специалистите отбелязват, че той притежава не само изумителна техника, но чрез изпълненията си умее да разказва истории, както го правят само най-големите майстори на цигулката.

Едва на 18 години той е забелязан от компанията „Decca“, но впоследствие е привлечен от немския звукозаписен гигант „Deutsche Grammophon“ и става ексклузивен артист на тази най-елитна звукозаписна компания за класическа музика. До момента има вече 6 албума за този лейбъл, като последният от тях – „Байка“, бе представен през ноември 2018 г. Названието идва от сръбски и означава приказка. Албумът ни отвежда на вълнуващо пътешествие през различни музикални региони – от Армения с музиката на Хачатурян, през вълшебствата на Арабия с „Шехеразада“ на Римски-Корсаков, и достигайки до бреговете на Черно море с преработките на сръбски фолклор на Александър Седлар.

Музикантът се отличава със забележителен личен стил, който, както казва самият той, за него е начин на себеизразяване. Тъй като Радулович открива много хумор в класическата музика, той не е готов да го смятат за „сериозен“. Не приема идеята, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, занимаващи се със „сериозна музика“ – затова на сцената не излиза като „сериозен“ музикант. Отличителен белег на стила му е дългата коса, която Неманя отглежда от 17-годишен.

През годините Радулович свири като солист със водещи световни оркестри като Мюнхенската филхармония, Щатскапеле – Дрезден, Кралската филхармония в Ливърпул, Токийски симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Монреал, „Залцбург Камерата“, Симфоничен оркестър на WDR – Кьолн, Симфоничен оркестър на Френското радио, Симфоничен национален оркестър на РАИ в Торино, Оркестър на Тоскана, Филхармония Копенхаген, „Камерата Женева“, Симфоничен оркестър на Билбао и много други.

Неманя Радулович проявява също толкова голяма страст и към камерната музика. Той изнася самостоятелни рецитали на престижни международни сцени като „Карнеги Хол“, „Концертгебау“ – Амстердам, Берлинската филхармония, зала „Плейел“, театър „Шанз-Елизе“ в Париж, „Мегарон“ – Атина, зала „Сънтори“ в Токио, „Театро Колон“ в Буенос Айрес и др.

Днес Радулович живее във Франция, концертира редовно и ръководи два камерни състава, единият от които „Les Trilles Du Diable“, а другият е „Double Sens“, с който артистът ще гостува в София през юни. В състава му са 14 музиканти от Сърбия и Франция, всеки един от които притежава качествата на солист и развива самостоятелна кариера. „Double Sens“ концертират на най-престижните сцени в цяла Европа. С този състав Неманя реализира записи на музика от Й. С. Бах и Н. Римски-Корсаков, както и албума „Петте годишни времена“, който съчетава едноименния цикъл на Вивалди с новата композиция „Пролет в Япония“ от Александър Седлар. Творбата е посветена на жертвите от разрушителното земетресение и цунами в Япония през 2011 г. Други записи на състава от последните години са „Паганини Фантазия“ (2013), „Пътуване към изтока“ (2014), „Бах“ (2016), „Чайковски“ (2017) и наскоро издадения „Байка“ (2018).

Програмата на концерта на Радулович и „Double Sens“ у нас представлява експлозивна смес от класика и балкански фолклор в аранжименти, създадени специално за състава. Публиката у нас ще чуе „Годишните времена“ от Вивалди, „Шехерезада“ от Римски-Корсаков, „Танц със саби“ от Хачатурян и други популярни пиеси, както и сръбски народни песни с огнен ритъм.

Билетите за събитието са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в Билетния център на НДК и онлайн на цени от 30 до 80 лв.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г., а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.

Площад Славейков