Двадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието "Протоколи на Американската академия на науките", според които до края на века нивото на океаните може да се покачи с два метра, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до споменатото покачване може да се стигне, ако до 2100 година се запазят сегашните тенденции и се стигне до глобално затопляне с 5 градуса по Целзий. При този вариант съществува и 5 процентова опасност нивото на океаните да се повиши до 238 сантиметра.

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото споразумение за климата глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в твърде широка амплитуда - от 36 сантиметра до 126 сантиметра.

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика. То е един от главните фактори за повишаването на нивото на океаните наред с термичното разширяване на обема им, дължащо се на затоплянето на климата.

Ако се реализира песимистичният сценарий на учените Земята ще загуби 1,79 милиона квадратни километра суша и ще последва миграция на 187 милиона жители на планетата.