Само ден преди в сряда на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас да дадат старт на строежа на газовия интерконектор между двете страни, в Комисията за защита на конкуренцията постъпи жалба срещу избора на изпълнител по една от двете ключови за проекта обществени поръчки. Това става ясно от сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Жалбата е срещу решението на проектната компания "Ай Си Джи Би" от 10 май тази година за избор на производител на тръбите за интерконектора. До втората фаза конкурса, обявен още през 2017 г., стигнаха три компании, но една от тях се отказа в хода на процедурата. Така останаха две фирми - гръцката "Коринт Пайпуъркс Индъстри" (Corinth Pipeworks Industry) и българската "Топливо-2" ЕООД. 

"Ай Си Джи Би" избра (според медийни публикации очаквано - б.р.) гръцката компания да произведе и достави тръбите. Прогнозната стойност на търга бе 60 млн. евро. "Коринт Пайпуъркс Индъстри" предложи цена от малко над 58,2 млн. евро.

След детайлна техническа оценка, включително и посещения на място във всяка една от фабриките на участниците, е установено, че техническото предложение на "Коринт Пайпуъркс Индъстри" съответства изцяло на техническата спецификация. Приключването на търга за доставчик на тръбите е една от най-важните и последни крачки преди старта на строителството на газопровода между България и Гърция, посочиха тогава в прессъобщението си от "Ай Си Джи Би".

Според решението на проектната компания, ангажирана със строежа на интерконектора, техническото предложение на офертата на "Топливо -2" ЕООД не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация, поради което е взето решение да не се допуска до техническа оценка. Още тогава от фирмата се заканиха да обжалват. Днес, 21 май, в сайта на КЗК се появи съобщение за жалбата. Самият документ  не е публикуван. 

Тъй като изборът на производител и доставчик на тръбите е една от двете най-важни поръчки за реализацията на газовия интерконектор, евентуално забавяне на доставката на тръби има риск да забави и самия строеж. Според експерти в сферата на обществените поръчки при бързо произнасяне на КЗК и евентуално на Върховния административен съд след това, ако се стигне дотам - процедурата може да отнеме 2-3 месеца - в оптимистичния сценарий, при който не се стига до ревизия на обществената поръчка.

Според тръжната документация избраната за доставчик на тръбите фирма трябва да осигури първия транш тръби в период от 4 месеца след подписването на договор. Самият той е за срок от 1 година. Доставката е предназначена за цялото трасе на газопровода, както на територията на България, така и на територията на Гърция.

На 13 май "Ай Си Джи Би" избра и строител на интерконектора, обявен от премиера Бойко Борисов за част от "пълната диверсификация" на газовите доставки за страната, редом с т.нар. Балкански поток (по същество продължение на Турски поток през България към Сърбия - б.р.). Според последния план на правителството газовата връзка с Гърция трябва да е готова до края на 2020 г. Посоченият вече строител е отново гръцки - Джи&Пи Авакс" (J&P AVAX). Фирмата е предпочетена в конкурса за проектиране, доставка и строителство на интерконектора между България и южната си съседка, като имаше само един конкурент. Това бе консорциумът между българските компании ГБС и "Джи Пи Груп" и италианската "Бонатти". Цената, предложена от втория кандидат, обаче бе твърде висока и доста над обявената от възложителя пределна сума от 145 млн. евро. Срокът за оспорване пред Върховния административен съд е е 10-дневен. Строителството трябва да бъде извършено за срок от 18 месеца.