Прочутият готвач Джейми Оливър заяви, че е "натъжен" от факта, че ресторантската му група, за която работят около 1 300 души, е влязла в процедура по несъстоятелност, предаде Би Би Си. 

В империята му са включени италианската верига Jamie's Italian, както и Barbecoa и Fifteen, а за администратор на процедурата е назначена KPMG.

Общо 25 ресторанта са засегнати от решението, като 23 от тях са част от Jamie's Italian.

"Оценявам колко трудно е това за всички засегнати", отбеляза Оливър. "Също така искам да благодаря на всички клиенти, които са ни подкрепяли през последното десетилетие, бе наистина огромно удоволствие да Ви обслужваме", допълни той. 

Оливър е познат на аудиторията от книгите си в поредицата "Голият готвач" и участието си в многобройни телевизионни предавания, излъчвани в дузина страни през последните 20 години.

Той също е един от водещите активисти за здравословно хранене, като особено е гласовит по отношение на обедните менюта в училищата.

Неговата ресторантска империя е последната жертва на тежкото положение на бизнеса във Великобритания. През последните две години няколко от ресторантите към веригите Jamie's Italian и Barbecoa бяха затворени.

През 2017 г. Оливър сложи край на веригата си "Юнион Джакс", както и списанието си "Джейми", което излизаше почти 10 години.

През декември същата година готвачът инвестира 3 милиона паунда от собствените си средства в своите ресторанти.

Според Саймън Мидлоуски, който е адвокат от кантората "Гордънс", Джейми не се е пригодил към променящите се условия на пазара.

"За да бъдеш успешен в този сектор трябва постоянно да се развиваш - от менютата и избора на питиета, до начина, по който се държиш с клиентите", обясни той. "Изправени пред повишаващите се цени на наема, на храните и появата на нови конкуренти, ресторантите трябва да се променят - не е случайно, че по-малките компании, които разполагат със свободата и гъвкавостта да поддържат нещата свежи, в момента се представят толкова добре", допълни Мидлоуски.