Начинът, по който Хайнц-Кристиан Щрахе беше катапултиран от поста си на вицеканцлер, му позволява да твърди, че е подал оставка, тъй като му бил заложен капан. А не защото като популист ненавижда демокрацията. Това пише Йоханес Бойе в коментар, публикуван в германския всекидневник “Ди Велт”.

Когато австрийският вицеканцлер крои груби антидемократични сценарии и то пред хора, за които твърди, че не познава, то тогава оставката му е най-мекото последствие. В духа на австрйските републикански ценности на Хайнц-Кристиан Щрахе не бива да му се размине. Самоинсценирането му като жертва не променя нищо по ключовия въпрос – той не само е непригоден за поста на вицеканцлер, а представлява и опасност за страната.

Независимо от това начинът, по който се стигна до оставката на Щрахе, повдига и въпроси. Те са от политическо и медийно-етично естество.

Щрахе и бил сниман без да го знае – класическа клопка. Според жаргона на руските тайни служби става въпрос за компромат. Руснаците усъвършенстваха тактиката да скалъпват съсипващи истории за враговете си и когато настъпи моментът, да ги извадят от чекмеджето.

Въпросното видео с Щрахе беше таено в продължение на две години, преди “Шпигел” и “Зюддойче цайтунг” да го получат непосредствено преди евровота.

Заради публикуването двете издания загърбиха конкуренцията си. Решиха да са заедно по пътя към по-висшата цел.

Този, който е заложил капана на Щрахе, е инвестирал твърде много. На неизвестните активисти им е било нужно време да спечелят доверието на политика от Партията на свободата Йохан Гуденус (също “герой” от видеото – б. р.), за да могат в крайна сметка да се срещнат със Щрахе. Преди това са съчинявали легенди, наели са вила в Ибиса, предоставили са наблюдателна техника. Всичко това струва пари, време и усилия.

При акцията не е извършено само един вид разследване, а преди всичко инсценировка. Който и да стои зад всичко това, не може да се оправдае, че е влязъл в ролята на журналист, който случайно (или съзнателно) е присъствал в момент, когато Щрахе излага антидемократичните си планове. По-скоро ситуацията е била създадена с цел Щрахе да бъде опозорен.

Германският сатирик Ян Бьомерман (съден от Ердоган за пиперливия му език по адрес на турския президент – б. р.) отдавна е гледал компрометиращото видеото и многократно е намеквал за него. Става дума за вмятания от човек, който гледа на себе си като на дърпащ конците. Ден преди публикуването на видеото той изрече: «Възможно е утре Австрия да бъде обхваната от пожар. Не се изненадвайте.»

Отдавна са били информирани и хора на изкуството, активисти от «Центъра за политическа красота». Все още не е ясно каква роля са играли Бьомерман и въпросните активисти.

Целта оправдава ли средствата? Във всички случаи начинът, по който Щрахе беше катапултиран от поста си (на вицеканцлер – б. р.) му позволява да твърди, че е подал оставка, тъй като му е бил заложен капан. Не защото е презиращ демокрацията популист, който планира да ликвидира медийното многообразие. Това ще му се удава, докато на бял свят излязат повече детайли относно снимането на видеото. По този въпрос работят редакции от няколко държави. Случаят още не е приключил.

Заглавието и преводът са на Клуб Z.