ЦСКА-София остава в битката за титлата на Първа лига до последния ден на шампионата - петък, 24 май. "Червените" победиха "Левски" за първи път този сезон в предпоследния кръг - 2:0 пред по-малко от 10 000 зрители на националния стадион. 

Така разликата в точките с лидера "Лудогорец" остава една в полза на "орлите", които спечелиха също с 2:0 като гости на "Ботев" (Пловдив). И на теория е ясно, че "Левски" остава трети и за поредна година ще играе бараж за Лига Европа.

На 24 май ЦСКА-София приема "Ботев", "Лудогорец" е домакин на "Черно море". И двата двубоя са от 20 часа.

Сблъсъкът на "Васил Левски" бе слаб като качество и с надлъгване. Броят на головите положения не може да се побере и на пръстите на една ръка. По-рано през сезона двубоите завършиха два пъти по 1:0 за тима от "Герена" и 0:0 наскоро.

"Левски" беше малко по-креативен и с ясни идеи в играта преди почивката. Удар на младия Илия Юруков не попадна в целта, а вратарят Витаутас Черниаускас изби топката при силен удар на Давиде Мариани. В още две-три ситуации имаше напрежение пред стража на "червените".

Те не направиха почти нищо в атака - нямаха удар във вратата.

В 45-ата минута младият защитник и отскоро национал Иван Турицов бе фаулиран грубо от Паулиньо и получи много тежка контузия в коляното. Съдията Драгомир Драганов не вдигна жълт картон на синия нападател, а трябваше да го стори.

Символичните гости започнаха по-активно през втората част. В 55-ата половината в червено на терена наобиколиха рефера с претенции за дузпа за игра с ръка на Унтонджи след центриране на Рубен Пинто.

Типично за отбор, воден от Люпко Петрович, ЦСКА-София предпочиташе да оставя инициативата на своя съперник в търсене да реши мача на контри. "Левски" обаче не искаше повече да задържа топката и да атакува масирано. Проявяваше още по-ниска активност.

В 70-ата минута "червените" получиха свободен удар на около 25 метра от вратата, Тиаго Родригес шутира, топката рикошира в гърба на човек от стената и Николай Михайлов само я изгледа в мрежата - 1:0 (горе). Това бе вторият удар на ЦСКА-София във вратата на съперника, първият бе отправен малко преди това. 

Последва нещо като опит за натиск на "сините", довел само до центрирания пред Черниаускас. 

2:0

В 84-ата минута Нуно Рейш получи втори жълт и червен картон и "Левски" доигра мача с десетима на терена. А в 86-ата Евандро засече топката в мрежата на Михайлов след центриране на Тиаго и грешка в отбраната - 2:0. След 1:0 получилия самочувствие тим на ЦСКА-София имаше преимущество и взе трите точки с надежда за изненада в последния кръг.

"Ботев" - "Лудогорец" 0:2

В същото време "Лудогорец" най-сетне спечели под ръководството на Стойчо Стоев - след цял месец, когато отново беше победен "Ботев".

В 28-ата минута "орлите" получиха дузпа за нарушение на защитник на "Ботев" срещу Димо Бакалов. Козмин Моци обаче изпълни слабо и вратарят Даниел Кайзер изби, избирайки левия ъгъл.

Превъзходството на гостите даде резултат в 35-ата минута, когато Клаудиу Кешеру откри след добър пробив на Якуб Шверчок. В края на второто полувреме и полякът се разписа за 2:0.

След почивката срещата се доиграваше.