ГЕРБ има 2% преднина пред БСП и най-вероятно ще е победител на предстоящите в неделя европейски избори. Това сочат резултатите от изследване на социологическата агенция "Маркет линкс", представени пред бТВ.

През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите. Според социолога Добромир Живков това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ и особено на Бойко Борисов.

"Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", посочи социологът.

Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ. Според Добромир Живков четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет. След ГЕРБ и БСП се нареждат ДПС, ВМРО и "Демократична България". ВМРО е сигурна партия без партньорите си, посочи още Живков.

"Демократична България" е със също много, много сериозен шанс да влезе в Европарламента. Тенденцията, която наблюдаваме при тях е позитивна", допълни той.

Според "Маркет Линкс" избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%.

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете. След скандалите "Апартаментгейт" и тези с къщите за гости 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?" 

Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът.

Данните са от съвместно национално-представително проучване, финансирано от bTV и "Маркет Линкс", проведено сред 1024 лица над 18 години, в периода 11-19 май по метода на прякото-лично интервю.