Състезателките по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви са получили финансиране от федерацията за над 100 хиляди леда за миналата година, обяви шефът на организацията Володя Златев по Нова телевизия.

Той беше в студиото заедно с двете сестри и техния треньор Михаил Попов. Вчера Стоеви заявиха във Фейсбук, че повече няма да се състезават за България, тъй като са недоволни от отношението на БФ по бадминтон, от финансирането и т.н. 

По-късно реагира и министърът на спорта Красен Кралев, който заяви, че е разпоредил проверка. Той обясни, че опитал да убеди състезателките да продължат подготовката си под родния флаг, но те твърдо отказали.

В сутрешния блок на Нова не се разбра каква е истината. Стоеви повториха тезата си, а Златев контрира, че никога не е имал лошо отношение към тях и посочи конкретни числа  как са финансирани.

„Не искам да влизам в този конфликт. Смея да твърдя, че за миналата и за тази година, на база на банкови извлечения, те са получили над 100 хиляди лева финансиране. Това е проверимо. Адмирирам проверката на министерството, за да се види всичко. Отворени сме за експертизи. Миналата година имаше предвидени за тях 39 хиляди лева (от Министерството на спорта, бел. ред.), ние тази сума сме я утроили като федерация”, каза Володя Златев, който реагира и вчера вечерта, когато изнесе сходни данни.

„Към момента за годината има преведени 42 хиляди лева, като са предвидени 60 хиляди лева. Треньорът получава средствата по сметка от федерацията, които са одобрени от Министерството на младежта и спорта. Аз лоша дума за Стефани и Габриела Стоеви няма да кажа, никога не съм си позволявал да твърдя, че републиканската титла е като европейска. Наградните фондове са отделно и също са преведени”, допълни шефът на федерацията.

Спортистките потвърдиха, че техен адвокат е алармирал прокуратурата за финансови злоупотреби на организацията.

„Не сме казвали, че ще играем за друга държава, това са лъжи, които излизат от федерацията... че ще вземем френски паспорти. Решението ни е плод на действия, думи и от това, че не се помага от федерацията. За тази година, ние сме с европейска титла... на нас ни се казва, че ще получим само 10 хиляди лева. Ние си плащаме турнирите от февруари до март, отказвали сме турнири, защото сами не можем да ги покрием, въпреки нашия спонсор. Разбираме, че е имало пари, които поименно са отпуснати, но не са достигали до нас”, разкриха двете сестри.

Треньорът им Михаил Попов също атакува словесно федерацията:

„Аз съм от дълго време във Франция и съм в световния бадминтон от дълго време. От 2015 г. разбрах за техните проблеми тук. За съжаление, има много страдащи. Успях да се реализирам и съм над това ниво, помагам на български спортисти, а и не само. Никога не сме говорили открито за проблемите. Опитвали сме да не се казват тези неща.”