Президентът на Франция Еманюел Макрон очаква по-широк съюз между водещите политически сили в Европейския парламент след изборите за евродепутати тази седмица. Той заявява това в интервю за белгийския всекидневник "Соар", цитиран от БТА.

По неговите думи е необходимо взаимодействие между социалистите и либералите, което да осигури бъдеще и напредък. Макрон отбелязва, че е необходима по-широка основа на мнозинството, което досега включваше социалистите и евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП).

Макрон пристига в Биариц на 17 май т.г. в обиколка преди европейските избори. Снимка АП/БТА

Френският президент изразява мнението, че неговият сънародник Мишел Барние, бивш еврокомисар и главен преговарящ от името на ЕС по въпроса с оттеглянето на Великобритания, следва да бъде разглеждан като възможен следващ председател на Европейската комисия. Барние досега открито не е заявявал подобно желание и не участва в процеса на "водещи кандидати" за председател на ЕК. В официалната надпревара кандидатът на ЕНП е Манфред Вебер.

Макрон заявява подкрепа за белгийския премиер в оставка Шарл Мишел, на когото предрича бъдеще на европейската сцена. Според френския президент Мишел би имал основателни очаквания при разпределянето на водещите постове в ЕС след изборите.

"Днес Европейският парламент познава мнозинство между социалистите и консерваторите", казва Макрон. "Трябва по-широка коалиция, където равновесията ще бъдат много по-добре отчетени. Би трябвало да се работи да се построи тази коалиция на прогреса и на бъдещето с водачи като Шарл Мишел, Марк Рюте, Антонио Коща и още други".

Холандският министър председател Рюте и либерал, а португалският му колега Коща е социалист. Мишел също е либерал. Той разтури коалицията си с националистите-републиканци от Новия фламандски алианс заради противоречия по миграционната политика и сега управлява служебно. В неделя белгийците ще гласуват едновременно в европейски и в парламентарни избори.