Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че има напредък в преговорите със САЩ относно намерението на Анкара да закупи ракетната система С-400 и да участва в проекта на Вашингтон за разработването на бойните самолети Ф-35, предаде Ройтерс.

Според него обаче все още могат да бъдат въведени санкции срещу Америка.

"Правим всичко, което нормалните двустранни отношения налагат. Въпреки че имаме проблеми от време на време, ние сме доволни, че досега не е имало някакъв рязък завой... Турция също се подготвя при определени обстоятелства да въведе санкции", сподели Акар.

Турция и Щатите са в обтегнати отношения заради решението на Анкара да закупи зенитно-ракетния комплекс С-400, който не може да бъде интегриран в НАТО. В отговор Вашингтон заплашва да я изключи от програмата си за изграждане на летателните апарати Ф-35, които 

Перлата на руската армия - зенитно-ракетният комплекс С-400. Снимка архив

Акар заяви пред репортери във вторник вечерта, че Турция отговорно спазва задълженията си по програмата и затова очаква тя да продължи.

"Никъде няма клауза в споразумението за Ф-35, която да гласи, че страна ще бъде изключена от партньорството, ако закупи системи С-400", заяви той. "Турция вече плати 1,2 милиарда долара. Ние също произведохме поръчани части на време. Какво повече може да правим като партньор?", попита Акар.

Той отбеляза, че преговорите с представители на САЩ продължават и днес.

Министърът допълни, че Турция обмисля да закупи американската алтернатива на С-400 - зенитно-ракетната система "Пейтриът". В момента двете страни обсъждали цената, трансфера на технологии и въпроси относно съвместното производство.