Конкурс за Войнишкия мемориал пред НДК обяви Столична община - за втори път, след като предишния журито не хареса нито един от петте заявени проекта.

От Общината отново изтъкват, че ще изберат решение, което да напомня за паметника, издигал се преди 85 години на същото място, преди да бъде премахнат по времето на социализма. Там до лятото на 2017-а се издигаше монументът „1300 години България“ на скулптора Валентин Старчев.

Столична община гласува премахването му поради амртизация на произведението, редицата липващи елементи и соц символката му. На негово място бе решено да бъде върнат старият Войнишки меморал.

Идейният проект за новия паметник „следва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално въздействаща, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове“, посочват от общината.

Меморалът, наричан от софиянци „стените на плача“, е открит през 1934 г. от цар Борис III по повод 50-ата годишнина от създаването на Първия и Шести пехотни полкове. П-образният монументален комплекс от три стени с имената на загиналите войници е създаден в знак на признание за героизма на полковете от Желязната шопска дивизия, сражавали се в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

Паметникът има висока историческа стойност, защото е сред малкото възпоменателни плочи, на които са изписани имената на всички загинали, а не само на българите сред тях, отбеляза преди време зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

Днес на мястото е поставен единствено лъвът, положил лапа върху карта на Санстефанска България. През годините скулптурата (създадена от Михаил Михайлов) бе съхранявана във Военно-сторическия музей, където може да се видят и части от старите плочи, но те са твърде увредени, за да бъдат върнати пред НДК.

„Всяко предлагано решение следва да допринася за пълноценното обогатяване на съществуващата физическа среда чрез пространствено обоснована и естетически балансирана намеса, като същевременно създава възможности за осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание“, пишат от общината за новия конкурс.

Крайният срок за подаване на проектите е 18 септември 2019 г. в Деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ – София, ул. „Сердика“ № 5.

Площад Славейков