Малко след като премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности по булевард "Васил Левски" във Варна и нареди движението да бъде пуснато, едно от трите двуетажни кръстовища по него се наводни при излялите се снощи проливни дъждове.

Снимки от "пропадането", както го окачествяват в социалните мрежи свидетели, циркулират във фейсбук. Кметът Иван Портних излезе също със съобщение - отчет защо се е получило така и какви мерки са били взети.

От изявлението му става ясно, че до наводнението се е стигнало заради свлечени земни маси, останали от строителния период, заради свличане на чакъл от недовършен участък, заради недовършено укрепване на канал за подземни комуникации и др.

Портних подчертава: 

"Напомням, че обектът все още не е въведен в експоатация, продължаваме с довършителните дейности, всеки един констатиран проблем ще бъде отстранен."

Ето какво написа варненският кмет:

"След проливния дъжд и градушка проверих ситуацията по бул."Левски". Установих следното - проблеми по самото трасе няма, но по прилежащите пътни артерии ситуацията е такава:

- На кръговото с бул. "Владислав", в близост до недовършено укрепване на канала за подземни комуникации - около 1 метър, е подкопан стълб от уличното осветление. В момента екип на пожарната го маха. Разпоредих на изпълнителите веднага след спирането на дъжда кабелното трасе да бъде бетонирано.

- Сериозно количество вода се е събрало на около 150 м. от кръговото на бул. "Цар Освободител"- в посока кварталите. По мое нареждане дойдоха екипи от Пожарната, ВиК и полицията. Проблемът са запушени шахти, заради обилиния валеж и свлечени земни маси, останали от строителния период. В момента отпушват шахтите, а утре всички изпълнители трябва да са там, за да почистят остатъчните строителни материали, причинили събирането на водата.

- Отново заради недовършен участък за комуникации е станало свличане на чакъл на кръговото с бул. "Сливница". Разпоредих да се почисти и утре, след спиране на дъжда, участъкът да бъде завършен. 

- В района на ХЕИ, където при последния дъжд имаше проблем, шахтите вече поемат водата. Забелязах обаче, че голямо количество се стича от Цветния квартал по новата тротоарна настилка на ул. "Подвис". Там ще направим дъждоприемни решетки

- В стара част на бул. "Левски" - до бул. "Осми приморски полк", ситуацията е под контрол, но все още има малко количества вода, идваща от прилежащите улици. Там разпоредих утре да започне изграждане на дъждоприемна канализация

Напомням, че обектът все още не е въведен в експоатация, продължаваме с довършителните дейности, всеки един констатиран проблем ще бъде отстранен."