Голяма европейска организирана престъпна мрежа беше разбита миналата седмица благодарение на обща операция на няколко полицейски служби, довела до ареста на двадесетина заподозрени, обяви днес Европол, цитирана от Франс прес.

Международната организирана престъпна група, определена като "високо професионална и опасна", е натрупала около 680 милиона евро между между 2017 г. и 2019 г., посочи европейската полицейска служба, базирана в Хага.

"Операцията, наречена "Ледоразбивач", е най-значимата от този род в Европа срещу организирана престъпна група, която включва граждани на Литва и други европейски държави, замесени в голям трафик на наркотици, цигари, в поръчкови убийства и пране на пари", обяви Европол.

Повече от 450 полицаи в Полша, Великобритания, Литва и Испания извършиха едновременни рейдове срещу членове на престъпната организация на 15 и 16 май, уточни Европол.

Предполагаемият ръководител на престъпната група - 48-годишен литовец, е бил арестуван в Испания, а 21 други заподозрени са задържани във Великобритания, Полша, Литва и Испания.

Полицията нахлу в 40 жилища, конфискува имущество на стойност 8 милиона евро от пари в брой, диаманти, злато, скъпоценности и луксозни автомобили, гласи съобщението на Европол.

Престъпната група е пренасяла наркотици и цигари във Великобритания и е прехвърляла пари в Полша, преди да ги изпере в Испания и други държави, най-вече чрез инвестиции в недвижими имоти, пише БТА.