Русия може да се изключва от глобалната интернет мрежа, пише в. "Ведомости".

Въпросът ще бъде обсъден на 22 септември на заседание на руския Съвет за сигурност. То ще бъде ръководено от президента Владимир Путин.

Очаква се да бъдат обсъдени редица решения за укрепване на суверенитета на руската част от световната мрежа, като бъде въведен особен режим за управление на интернет, предвиждащ възможността Русия оперативно да бъде изключена от глобалната мрежа. Това твърдят комуникационни експерти пред "Модомости".

До подобни действия ще се прибягва единствено при извънредни ситуации като военни действия или сериозни протестни акции вътре в страната, твърдят експертите. Те са на мнение, че целта на държавата е не била изолира руския интернет от външния свят, а да го защити в случай на неприятелски действия като например, изключването на Русия от системата на IP-адресите.

Преди няколко месеца Путин заяви, че интернет първоначално е бил проект на ЦРУ и продължава да се развива като такъв. Той обеща да защитава руските интереси онлайн.

От началото на август достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече не може да се осъществява анонимно. Операторите са длъжни да идентифицират потребителя, който трябва да предостави документа си за самоличност. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи. Тогава от Думата обясниха, че нововъведението е свързано със сигурността, тъй като се информационна война.

"Подобни действия могат да доведат страната до изолация. Това е пътят на Иран и Северна Корея. Дори Китай вече няма да го направи", кометира Лев Пономарьов, лидер на опозиционната партия "За човешки права".