Големите съперници във Формула 1 "Мерцедес", "Ферари" и "Макларън" ще имат нещо общо в неделя за Гран При на Монако по улиците на Монте Карло - заедно ще отдадат почитат на легендата Ники Лауда, който почина вчера след усложнения от получена пневмония. През миналото лято австриецът мина трансплантация на белите дробове.

Лауда е единственият пилот, печелил титлата за "Ферари" и "Макларън", а в последните години работеше като директор и консултант в "Мерцедес".

Надпреварата ще започне с минута мълчание, а болидите на трите отбора ще бъдат брандирани в памет на един от емблематичните пилоти в историята на формулата.

Австриецът два пъти е печелил Гран При на Монако със "скудерията" - през 1975-а и 1976 г., а с италианския тим става двукратен световен шампион, преди да премине в "Макларън" (след отказване) и отново да грабне титлата през 1984 г.

Музеят на "Ферари" в Маранело тези дни.

В последните шест години и половина Лауда изпълняваше ролята на директор на "Мерцедес" и има огромен дял за спечелените пет поредни титли при пилотите и конструкторите. Той е в основата за привличането на актуалния първенец и лидер в шампионата Люис Хамилтън.

По-рано днес Хамилтън помоли да не дава изявления преди откритите тренировки за предстоящото състезание, тъй като е твърде разстроен от кончината на Лауда. Вчера той нарече австриеца "ментор" и "светлина в живота".

Отменен беше и утрешният брифинг на боса на "Мерцедес" Тото Волф, който също бе близък с австриеца.

В дома на "Ферари" в Маранело знамената са спуснати наполовина (горе), а в музея е осветен единствено болид на Ники Лауда.