Сериозна преднина на ГЕРБ пред БСП за България прогнозира социологическата агенция „Алфа рисърч“. На евровота в неделя ГЕРБ ще получи 31,1%, а БСП 26,6%. За първи път от началото на кампанията социологическа агенция дава толкова голяма преднина на управляващата партия.

Представените към момента други проучвания даваха разлика не повече от 2% в полза на ГЕРБ или БСП. За сравнение в сряда от „Тренд“ отчетоха лека преднина на ГЕРБ пред БСП в рамките на 1,1%, а „Маркет линкс“ – 2,1%.

В проучването на "Алфа рисърч", представено днес по бТВ, ДПС получават 13%, ВМРО – 6% подкрепа, а "Демократична България" са с временен резултат от 4.2%.

Източник: Стопкадър бТВ

БСП загуби инерция в кампанията по няколко причини, обясниха от "Алфа рисърч".

"Първата от тях е, че БСП не успя в хода на кампанията да развие и да наложи друга тема освен тази за предсрочните избори. Това според социолозите не е достатъчно да мобилизира допълнителна подкрепа за социалистите.

Втора важна причина е, че лицата, на които БСП избра да заложи, не успяха да се превърнат в рейтингови политици, които да преборят основния опонент от ГЕРБ.

Третата причина е, че при проучването използвахме реална бюлетина с реалните имена и номера на политиците и партиите, при което забелязахме интересен момент. БСП търпи нещо като технологична загуба от няколко процента, която се ориентира към "Коалиция за България" на Румен Петков", коментира Геновева Петрова, управляващ партньор в агенция "Алфа рисърч".

Резултатите обаче не са решени. 27% от тези, които са заявили, че ще гласуват в неделя (около 2.1 млн. българи), все още не са избрали коя формация ще подкрепят. Това са млади хора, гласоподаватели от големите градове, избиратели на извънпарламентарните партии и на националистическите формации, каза Геновева Петрова.

Може да се каже, че ядрата на големите партии са постигнали пълна мобилизация на своите избиратели – 58 на сто от лоялните партийни ядра са изразили готовност да подкрепят своите еврокандидати и са го направили още преди скандалите с апартаментите и еврофондовете в управлението. А 15% от тези, които ще гласуват в неделя, са взели своето решение по време на еврокампанията.

Според Геновева Петрова именно заради големия процент на тези граждани, които все още не избрали за кого да гласуват в неделя, но са заявили намерение за това, ще предизвикат изненадите на евровота.

Според данните на „Алфа рисъч“ "Демократична България" към този момент е с резултат от 4.2% – недостатъчен за преодоляване на избирателния праг от 5.88%, но с възможност да мобилизира още актив.

„Няма да са само три партиите, които ще излъчат свои представители в Европейския парламент“, каза Петрова.

Не е решено и това дали ВМРО ще излъчат свой евродепутат въпреки високите резултати към момента – 6%, които прогнозира „Алфа рисърч“.

Вотът за "Воля" и ВМРО е неопределен, защото са преки конкуренти. Част от избирателите на националистическите формации все още не са избрали своите кандидати, добави Геновева Петрова.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 19-22 май 2019 г. и е реализирано със собствени средства. То е направено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.