"БСП винаги са си избирали главния прокурор, съветниците на БСП стават прокурори... Аз не съм избирал никого, БСП прокурорът ги брани през цялото време, иначе това възмездие на тройната коалиция, което всички очакваха, защо не се случи...?"

Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Нова тв в отговор на въпрос, в който се припомняше, че според социалистите той иска да остане на власт на всяка цена за избора на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината. Твърдението за това бе на Корнелия Нинова.

Намекът на Борисов със "съветниците" вероятно бе към предишния обвинител № 1 Борив Велчев, който не е бил в БСП, но преди да поеме поста, бе в екипа на президента Георги Първанов, както, междувпрочем, и предишния председател на ВКС - Лазар Груев.

Борисов получи уточняващи въпроси след репликата си - поне два пъти - дали има предвид действащия главен прокурор, когато казва, че някой брани БСП. Отговорът беше утвърдителен.

Премиерът обяви, че нещото, от което се срамува, "са тия глупости, дето направихме в последния месец" - очевидно визирайки историята с т.нар. Апартаментгейт. По-късно заяви, че няма защитена държава, а човешкото желание да придобива го има в цял свят. Припомни и за оставките, а попитан кой ще е отговорен и ако ГЕРБ спечели изборите, и ако ги загуби, отвърна: "И в двата случая вината е моя – защото съм шеф на партията." Призна, че е изтеглил Цветан Цветанов назад, за да може самият той да осъзнае направеното, а вотът ще е тест дали хората могат да му простят. Иначе "човешко е да има грешка, човешко е да има и прошка". 

По темата "имотите на властта", която го "застигна" преди ден, когато лидерката на БСП Корнелия Нинова и водачката на евролистата Елена Йончева обявиха как имал втора къща в имота си в Банкя, която не е декларирана, премиерът бе дошъл в студиото с документи.

По думите извадените от социалистките компромати за недекларирана "нова незаконна къща" от 138 кв. м са мястото, където...

"...беше прасето, кокошките, зайчарникът."

Премиерът настоява веднъж да се приключи и показа всички документи - за платени данъци на въпросната пристройка, удостоверение за въвеждане в експлоатация и нотариалния акт, а от птичи поглед се вижда покрив, който обаче е общ.

От едната страна е на първия братовчед на татко, от другата страна - нашето. Двете стени на въпросната къща са самият дувар – имат покрив на кота 0, обясни Борисов.

Той напомни, че когато БСП са били на власт, именно ТВ7 - "телевизията на Йончева, на Бареков, на Цветан Василев", е стояла отпред с дронове и е снимала същите тези имоти, като е притеснявала роднините му.

"Аз заменки нямам, офшорни компании нямам, сметки нямам и всичко това е проверявано, проверявано, проверявано...", заяви Борисов.

Нуждата от новото помещение възникнала, когато в неговата къща се настанили децата и се родили внуците.

Той описа как НАП е била пратена от БСП и живописно разказа как са проверявали въпросния навес:

"На въпросната лятна кухня ръчкат с един нож: "Подът трябва да е махагон", а то е чам – най-евтиният материал!

Ръчкат улука – от мед трябва да е. Най-обикновен метал!

"Мазилката ни казаха пръскана." Те, хората, пратени да намерят нарушение - от БСП пратени, в техния мандат пратени!"

Борисов обобщи отношението си към подателите на сигнала Нинова и Йончева:

Падението на тези женици вече е голямо!

На опитите да го прекъснат водещите на Нова тв той също ги скастри:

Ще слушате и вие – няма само да ме питате глупости. Защото КГБ, когато подготвят компромати, казват „добре подбрани истини“. Няма значение той ли е откраднал шуба, или неговата шуба са откраднали - хората остават с впечатление: "Имаше нещо за този човек."

Когато Бойко Борисов, т.е. аз се захващам с нещо, винаги е "на гола поляна".

Аз съм се родил на тая ливада! Когато ние сме дошли в Банкя, нямаше нито една къща – там пасяха животните. 

По повод имотите си той декларира още:

Живял съм, живея в тази къща в Банкя и ще умра! И вие ще сте живи, ще дойдете. И искам да ме заплювате, ако ме видите на друго място."

Йончева дори се позовала на несъществуваща публикация в "Биволь", та му се обадил поетът Недялко Йорданов (баща на Асен Йорданов от "Биволъ", б.р.) да каже, че няма такава публикация.

Обади се лично Недялко Йорданов – старият, поетът... Да ми каже, че в "Биволъ" такова нещо не е излизало. Чак той се беше засрамил...

Борисов декларира още, че от кандидатите извън ГЕРБ харесва Ангел Джамбазки. Добри думи каза и за Сергей Станишев - нарече го "много важен човек - защо са го турили на 5-о място, не знам". Мотивът - в качеството си на лидер на Партията на европейските социалисти след евроизборите именно Станишев ще участва в преговорите между европейските политически семейства, след които ще бъдат излъчени председател на Европейската комисия, външен министър на ЕС и въобще хората, които през следващите 5 години ще управляват институциите на Съюза.

Премиерът каза още, че вече няма най-добър приятел, защото всеки гледа да се домогне до нещо.

Борисов отрече да участва в кампанията за изборите, защото е бил само на едно партийно събитие. Похвали се с първата копка на газовия интерконектор с Гърция, която бе направена вчера, и отзвука, който новината предизвика и в чуждестранните медии заради важността на проекта. Както и с това, че открива заводи и пътища. 

"За навеса доста време отделихме - много важен навес е тоя", каза иронично премиерът на водещите накрая на интервюто.