Биляна Дудова - световна вицешампионка и европейска шампионка по борба, е направила опит за самоубийство и за щастие е спасена в столичната болница "Свети Иван Рилски", съобщи Нова телевизия.

Инцидентът е станал във вторник вечерта. Дудова си е прерязала вените с кухненски нож. В момента се възстановява в клиниката по хирургия, без опасност за живота.

Биляна, която е сред най-успешните ни спортистки в последните години, е намерена от своята съотборничка Сезан Белберова - двете делят стая по време на турнири и лагери. След подаден сигнал на 112 на място е пристигнала линейка, която е откарала момичето в "Св. Иван Рилски".

„Добре съм, вече се възстановявам вкъщи”, заяви Биляна Дудова пред сайта на Българската федерация по борба. 
 

Ето какво гласи съобщението на БФ по борба:

"Трикратната европейска шампионка по борба пострада вчера. Тя е с прорезна рана, на ръката, получена при самонараняване в момент на афект. Самата Биляна не разкрива конкретната причина за инцицента, а само допълва, че е лична и отказва да коментира подробности. Често шампионката преживява проблемите си вътрешно, без да споделя с близките си.

Травмата е лека, а не както бе тиражирано, че е с „прерязани вени”. Възстановяването й ще продължи около месец. Дудова ще пропусне държавния шампионат другата седмица във Враца (29-30 май).

От Българската федерация по борба вече са ангажирали психолог да работи с шампионката."

Според близки до Дудова от борцовите среди тя преживява много тежко смъртта на майка си, която почина наскоро. Въпреки това Биляна излизаше на тепиха и побеждаваше. Загуби драматично на финала на Световното през есента на миналата година. През април постигна трета титла от Европейско.

През последните 3 години Дудова е ставала шампионка на континента в 3 различни категории - до 55, 57 и сега 59 кг.

"Има много хора, които са ми помогнали. Треньорският щаб, момичетата в отбора - всички. Този медал беше тежък и труден за мен. Имах труден период. Радвам се, че отново съм на върха, заяви тогава Дудова пред БНТ. - Със сигурност и аз вече съм една от най-добрите. Завърших първенството, без да ми бъде взета точка. Това показва, че заслужено съм постигнала успеха си. Голямата цел е първо да се възстановя. Чака ни много работа, за да вземем квотата за олимпийските игри."