Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нападна „тъпите националисти“ в навечерието на европейските избори, на които се очаква успех на евроскептиците.

В интервю за Си Ен Ен той заяви, че е напълно наясно със заплахата, която тези политици представляват за европейската солидарност. Според него именно тази солидарност е главната цел на ЕС.

„Тези популисти, националисти, тъпи националисти са влюбени в собствените си страни. Те не харесват идващите отдалеч. Аз харесвам идващите отдалеч. Трябва да действаме в солидарност с тези, които са в по-лоша ситуация от тази, в която сме ние“, заяви Юнкер.

Запитан защо смята, че антиевропейските сили по-успешно мобилизират базата си, той отговори:

„Винаги е по-лесно да мобилизираш отрицателните сили, отколкото положителните.“

Все пак председателят на ЕК вижда лъч надежда в случилото се след решението на Великобритания да напусне ЕС:

„От „Брекзит“ насам броят на подкрепящите ЕС нарасна, защото хората гледат какво се случва и виждат, че напускането на ЕС не е толкова лесно, колкото им бе казано.“

Юнкер обаче продължава да бъде натъжен от решението на Лондон за излизане, но сега иска да види края на процеса на „Брекзит“.

„Трябва да приключим този процес. Той вреди на общата атмосфера в Европа. Той вреди на перспективите за растеж навсякъде“, изтъква Юнкер.

Отиващият си шеф на Комисията вярва, че най-добрият начин да бъде доведен докрай процесът не е втори референдум, а Лондон да се съгласи със споразумението, което премиерката Тереза Мей постигна с ЕС:

„Бих искал да кажа „да“ на втори референдум, но резултатът може би няма да бъде различен. Ние сме зрители на британски стадион – те решават.“

Жан-Крод Юнкер е убеден, че несигурността покрай „Брекзит“ нанася вреди не само на ЕС, но и на самата Великобритания:

"Надявам се те да се разберат помежду си и че ще напуснат ЕС до края на октомври. Мисля, че е техен патриотичен дълг да имат споразумение.“

Юнкер е разочарован от политическите маневри на Острова. Той намеква, че ново отлагане на крайния срок на „Брекзит“ може да бъде един от поредните им козове.

„Писна ми, защото само чакаме следващото удължаване“, каза той.

И допълни, че приказките за смяна на Тереза Мей така и не стихват.

„Това, което не харесвам в британския дебат, е, че смяната на Мей изглежда по-важна от намирането на разбирателство помежду им“, смята председателят на Еврокомисията.

Той е възхитен от решимостта на британската премиерка. За него тя е жена, която знае как да прави нещата, но не е в състояние да успее да ги направи.

По-нататък Юнкер допълва, че е чужд на омразата. Изненадващо той признава, че е в добри отношения с Найджъл Фараж – един от водачите на кампанията за „Брекзит“.

Шефът на ЕК допълва, че е в добри отношения и с американския президент Доналд Тръмп.

„Той казва, че съм негов приятел, така че и аз трябва да кажа, че съм негов приятел... И той публично каза, че ме обича. Кой друг освен Доналд е правил такова изявление?“, пита Юнкер.

На въпроса кое е най-великото нещо в ЕС Юнкер отговаря:

„Думата е една – мир. И когато става дума за мир, трябва да го постигнем заедно със САЩ.“