Нови 6,5 километра от магистрала "Струма" бяха пуснати днес.

Това се случи в присъствието на премиера Бойко Борисов, който от седмици "инспектира" всякакъв вид строежи из страната. 

Става въпрос за участък от лот 3.1 между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел "Железница" по аутобана за Гърция.  

"Целта е улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към и от Гърция при предстоящите три почивни дни около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и преди началото на активния летен сезон", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

В 6,5-километровия участък са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста - над реките Логодашка и Струма, и един надлез. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хил. т циментова стабилизация, 200 хил. кв. м облицовка на откоси и 26 км мантинела. С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

На място Борисов благодари за разбирането от страна на археолозите, затова че археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени оттам.

Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1,2 млн. лв. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.