"Подушвам, че сме от една порода". Помните това натрапчиво рекламно изречение? Е, оказва се, че трябва да го възприемате съвсем буквално. Особено ако става дума за политическите ви възгледи.

Тогава то трябва да звучи обаче "Подушваме, че сме от една политическа порода". Ухание на либерализъм, тежък парфюм БСП, изветряла тоалетна вода "Атака", аромат на дясно и т.н. Имат ли миризма партиите? Освен на нещо гнило, но това е плод по-скоро на въображението ни.

Партиите не, но политическите пристрастия ухаят. И могат да бъдат надушени. Съвсем буквално.  Наскоро учени от университета Браун в САЩ публукуваха в American Journal of Political Science резултатите от изследване, според което хората със сходни политически възгледи са привлечени от начина, по който миришат.

Знае се, че отделни миризми могат да предизвикат силни емоции или да отключат заспали спомени. Те мога да бъдат използвани и за да бъдат идентифицирани политическите възгледи на даден човек.

Изследването

Партньорите, близките хора се избират по политически възгледи много по-често отколкото по-друга социална, поведенческа или психологическа характеристика, обясняват авторите на изследването. Партньорите и двойките често споделят една и съща идеология, но защо се случва така не е ясно, казват те. Това е отправната точка на проучването. 

В него участват 146 души на възраст между 18 и 40 години. Отначало те минават през въпросници за определяне на политическите им пристрастия като ги определят по 7-степенна скала от "силно либерални" до "силно консервативни". Учените избират 21 от тях- които са с най-ярки убеждения в двете крайности на политическата скала. Това означава 10 либерално настроени участници и 11 консерватори. Изкъпват се със сапун без аромати и после носят 24 часа специална лепенка под мишниците. През това време не могат да пушат, да пият, да се къпят, да се парфюмират, да правят секс, да общуват с животни и т.н. След седмица пробите се дават на останаите 125 участници в изследването. Те душат подред и оценяват миризмите според привлекателността им. Резултатите са категорични - хората харесват повече миризвата на други хора с близки до техните политически възгледи. Ароматът на консерваторите е по-харесван от консерватори. И обратното.

"Хората не могат да отгатнат политическата идеология на някого по миризмата, ако ги попиташ направо, но те категорично смятат миризмата на тези, които са по-близо до тях като политическа ориентация за по-привлекателна“, обяснява д-р Роуз Макдермот, един от авторите на изследването. “Смятам, че миризмата носи важна информация за дългосрочните предпочитания в политическата идеология, която се превръща в ключов елемент на подсъзнателното привличане", обяснява тя.

Това е - чувстваме се привлечени от миризмата на хора със сходни политически възгледи.