Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен срещу решение по дело за фиктивно назначение в Европейския парламент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това бе последната инстанция, на която Льо Пен имаше възможност да оспорва решението на Европейския парламент да му възстанови 300 000 евро, след като той реши, че тя е използвала неправомерно сумата за фиктивно назначаване на парламентарен асистент.

Льо Пен отнесе случая до Общия съд на ЕС, който през юни миналата година потвърди решението на ЕП. Впоследствие лидерката на френската крайна десница обжалва решението на Общия съд пред Съда на ЕС (върховната съдебна инстанция на ЕС).

В решението си Съдът на Европейския съюз посочва, че Льо Пен не е успяла да докаже, че назначената от нея Катрин Гризе наистина е вършила някаква работа за нея в ЕП в периода от края на 2010 до началото на 2016 г., когато Гризе е била на длъжност асистент на Льо Пен в Европарламента. Гризе е шеф на кабинета на Льо Пен от 2015 г. и понастоящем е на десето място в листата на Националния сбор за евроизборите, отбелязва Франс прес. 

Европейският парламент освен това иска от Марин Льо Пен да му възстанови 40 000 евро във връзка с назначаването на неин бодигард за асистент в ЕП. И при двата случая ЕП базира исканията си върху разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).