Видях резултатите от социологическите проучвания, които дават голяма победа на ГЕРБ, макар и при обща загуба на гласове. Допитванията изпращат в следващия Европейски парламент представители на Решетниковия парламент - този, който имаме сега. Действително по резултатите можете да съдите за приходите на агенциите по партии.

Обяснението е лесно - всички в отбора на текущия парламент играят заедно, боричкат се помежду си, но накрая се обединяват и не допуснат извънсистемни играчи. Както Борисов подкрепя Джамбазки.

Дори тотално "умрялата" "Воля" инвестира значителни средства и е на прага да изпрати свой депутат. Не е тайна кой е електоратът - руските емигранти на Путин с български паспорти...

БСП загуби тяга, защото има таван на влияние и не може да прескочи собствените си идеологически граници. В сравнение с ГЕРБ, които са народняци, всеядни и имат Борисов, Йончева и Нинова останаха на равнището на заклинанията. Борисов по-често хвали Станишев от Нинова, обратно - тя мълчи.

Освен това заложиха на антикорупционната реторика, която не е автентична за тях най-вече защото в средите на БСП съперничат по брой на милионери с ГЕРБ. Хората погледнаха в техния двор и видяха... корист и неискреност.

Да не говорим, че странно млъкнаха по средата на скандалите и оставиха сал една Йончева да води битките. Но и тя трудно може да играе ролята на Жана д'Арк с тези заплати по 15 хиляди, щедро финансирани проекти за филми и къщи за гости на роднини. Както се казва - от нея Робин Худ не става. Материалът е лош.

За това пък "патриотите" са навсякъде и винаги щедро финансирани зад кадър и свързани с Москва. Неслучайно уж водеше преговори с американците, правеше изявления и накрая... войводата Каракачанов се върна на тениската със знака с МИГ-29.

Те и затова всички са Решетникови по идеологически корен - парите от Запад и от България дават на Изток. Откупуват се.

"Демократична България" направи много, но продължава да бъде на кантар. Все още голямата неизвестна са колебаещите се. Те са много.

Борисов успя да укроти топката с "Апартаментгейт" и спретна такава поредица от медийни шоута, снимки в кола, зад кола, над кола и все в главната роля - Той, Башбаканина. Днес дори се скара като за 111-о място по медийна свобода на интервюиращите го в Нова телевизия, които както винаги излязоха с по-меки сърца.

"Ще мълчите, няма да ме питате само глупости!"

Това би трябвало да бъде свръхмегаскандал във всяка нормална държава в Европейския съюз. А на вечерта да има протест и митинг. Но у нас народът притихна с надежда гневът "Божи" Борисов да го подмине.

Дори Пеевски, разбрал за удобната социология, се измъкна от нелегалност във Виена и си пусна фотография с доказателство, че съществува. Следващата фотография я чакайте наесен - от Брюксел или от Страсбург. Той така общува с електората си - със снимки от софри.

Тези, които за пореден път се омайват от Борисов и гласуват за него и се връзват по предизборния му образ... Правят се на ударени, но още през следващата седмица премиерът ще напусне предизборния си образ на Господин "Готин пич", на евроатлантическия си образ, ще напусне демократичното си говорене, ще забрави, че е казал всичко за всеки, включително, че Цацаров е на БСП (по учебника на КГБ полуистина). Както и Пламен Георгиев и Иван Гешев.

И всички ние - и гласували, и негласували, ще се изправим отново пред ужасяващата реалност, пред истинския, неизменния, многоликия Борисов - този, който всяка сряда привиква Цацаров да координират кого ще обвинят и кого ще оправдаят, този, който ще пусне "Турски поток" с ясното съзнание, че влизаме в зоната на американски санкции, но не защото Вашингтон иска да ни спре приходите от транзит, а защото нехаем за правилата на конкуренцията и обременяваме българските потребители на газ на по-високи цени за природния газ. За да вземат едни посредници едни "големи" пари...

Още през следващата седмица след "победата" на ГЕРБ вождът ще опрости греховете Цветанови и ще го върне на бял кон или поне на бяло магаре.

Още през следващата седмица ще станете свидетели на поредната сделка на Пеевски и Доган с благословията на Борисов - след пристанището на ТЕЦ-Варна, защото Корпулентния се появи, разви и доби сегашната си сила само благодарение на опеката и съучастието на ГЕРБ и Борисов.

Те и апартаментите от "гейта" затова излязоха на повърхността - защото са по-леката кавалерия на корупцията, по-тежката още стои на дъното. Цветанов си остана лейтенант, чиновник, който получава трохите на играещите в лигата на гранд корупционерите - където са Доган, Пеевски и една дузина олигарси, които редовно се отчитат "нагоре".

Още през следващата седмица Борисов ще започне да ви говори за Белене и за стратегическите му ползи, въпреки че часовникът на сметката на Белене вече отброява 3.256 милиарда лева и расте с милион на три дни.

Още през следващата седмица от ГЕРБ ще стартират поредица от гранд корупционни проекти като магистралите, като тол системата, като продължението на "Турски поток", ще продължат да дават евросубсидии за конкретни медии, които ги обслужват.

Хората си мислят, че предизборното политическо меню и образите на политиците, които ловят електорат, е нещо устойчиво и истинско, а този свят свършва на 26 май вечерта. Край, конец, халас! След това пак се връщаме на рутината - министри и депутати от управляващата коалиция в сутрешни, вечерни и всякакви блокове. Да ви обясняват, че трябва да им целувате ръка, защото сте благословени да бъдете управлявани и крадени от тях. 

Цацаров ще си избере наследник по мерака на Борисов и по свой тертип. А междувременно цялата кохорта от политическия и бизнес елит ще продълижи да си плете корупционни кошници, като се обогатява с апартаменти, вили, имоти, къщи за гости и електоратът ще блее, натрупвайки протест до следващите избори, когато пак ще го излъжат.

И отново ще забравите имената на евродепутатите, които ви представят, които ще са щастливи да дишат и издишват по поръчение на Центъра, срещу което да водят охолен живот. "Патриотите" и партньорите им по правителствена коалиция ще бранят стотинките щети от пакета "Макрон", но тук ще нанасят ядрен удар с тол системата срещу същите тези национално отговорни транспортни фирми.

Ще продължат и зулумите в сферата на сигурността и отбраната. И цялата потеря на държавата ще търси един престъпник и накрая ще го хване самоубил се или самонаранил се до смърт.

Вие избирате да живеете в този цирк, дами и господа. 

Не ме е яд на гласуващите за БСП и ДПС - те са част от Системата. Както са и "патриотите", които бранят България от Европа, докато броят на руски говорещите в България стана повече от турското етническо малцинство.

Яд ме е на нормалните хора, на тези, които вярват в европейска и атлантическа България.

Те са толкова фокусирани в несъгласията и различията си с близките си приятели в нормалността, че предпочитат или да не гласуват, или да подадат гласа си за неизбираеми кандидати, с което подкрепят модела. Дори по-скоро ще гласуват за БСП, отколкото за другата партия вдясно.

Това, което направи СДС, не е изненада. В тази партия остана малка група от едновремешния естаблишмънт, която така и не се примири, че не е във властта. И сега ГЕРБ й предложиха сделка със съвестта. И те я направиха.

За другите "десни" ми е думата. Стоят пасивни, дори понякога имам чувството, че гледат сеир. А машината на претопяване на различията работи и отгоре пак стоят ГЕРБ и Борисов и реалната перспектива за нов Тодор Живков.

Но това, което правят поддръжниците на много десни или демократични формации - да отказват да гласуват и да имат човек, който, ако нещо стане в Европейския парламент или в Европейската комисия, да ви предупреди - е непростимо. Кой от тези, които утре ще гласуват да влязат в ЕП, ще прекрачи границите на личното си удобство или на партийната си дисциплина и ще гласува по съвест или ще ви предупреди, ако отсреща иде влак? 

Защото в търсене на своята уникалност и реванш за своята непредставителност в продължение на години "демократите" загърбвиха тезата за общото, за това, че утре в Европарламента, в българската му част, ще имаме проекция на същия български парламент, в който всички са представители на модела "Решетников". 

Ако не изберем представители на единствено възможната като избор сила - Радан Кънев или Стефан Тафров, утре няма кой да ви каже истината за възможностите, за опасностите, за рисковете, които се крият за България не само от решенията в Европарламента, но и каква България тези хора представят.

Няма да знаете как зад гърба ни и по инструкция от София гласуват за отмяна на санкциите срещу Русия, срещу Лаура Кьовеши, как гласуват за отпадане на мониторинга върху страната, за да могат Цацаровите хора и целият управленски елит да си върши корупцията на спокойствие.

Със сигурност Радан и Стефан не са най-идеалните хора, но в сравнение с другите кандидати за евродепутати, които реално имат шанс, са колоси.

В сравнение на Мария Габриел, която пое отговорност за успеха на българския айти сектор, без да има никакъв принос и участие. Никога не съм виждал и чувал Радан и Стефан да се самохвалят, особено с чужда пита.

В сравнение с Пеевски, който прозира зад Борисов, Радан и Стефан са от друга планета, защото имат базисни ценности. Нормалност и приличие, след толкова години в различни качества и в различни формати никой не може да ги обвини, че са се облажили от властта или че не са били искрени. Сигурен съм, че никога утре няма да чуете за тях нито че са си взели тънко апартаменти, нито че са сключили някаква сделка за лично облагодетелстване.

В сравнение с Джамбазки отново са в друга лига, защото за разлика от памперсите на властта, в които пишман войводата надничаше от екраните на електронните медии всеки ден във вашия дом, те обикаляха като апостоли страната и направиха най-честната и почтена кампания от всички.

Не вярвам на социологичните проучвания, защото резултатите, които дават, са почти точно отражение на приходите, които получават от съответните партии. Но е факт, че ако на 26 май всички демократи, истински европейски и атлантически българи, не се вдигнат от топлите си места и не гласуват с разум и прагматичен вот, Решетниковите хора у нас ще ликуват.

Задълго.