Преди време бях писал за европейските интелектуалци, които отправиха отворен апел за спасяване на Европа от крайни популистки вълни.

Предупреждаваха за новите политици, които дават лесни и бързи решения. Които добре знаят как да играят със страховете на хората. Как да модифицират думи и идеи, за да плашат избирателите. Как да се възползват от грешките на опонентите си не за градивна критика, а за съсипване на самата идея за демократично функционираща система.

А зад паравана на високопарните политически речи има само ченгеджийство, алчност за власт и безогледна жажда за пари. Както се видя от примера с Австрия. Уж националист, а за руски пари е готов на всичко.

Лесно е да си националист анти-либерал в силно развито либерално общество. Защото, ако си в нелиберално общество, просто няма да можеш да си кажеш мнението. Просто ще те пребият. Или изселят в лагер. Ще ти съсипят живота. И на близките ти...

Както се казваше едно време:

"Хубаво е да си комунист, но само в силно развита капиталистическа държава".

Хората бяха подведени да забравят, че на либералната демокрация дължим сегашното състояние на западната цивилизация. Либералната демокрация само иска да се спазват законите. И те да важат за всички еднакво. А не някои партийни секретари да са над законите.

Либералната демокрация е и свобода. Да мислиш, да говориш, да се развиваш. А не да тръпнеш от страх дали някой тъп националист няма да те пребие само защото си облечен с розова риза или косата ти е виолетова, или не си завит със знаме, или не крещиш в захлас „България юбер алес“. „Или България над всичко“. Или каквото там се крещи, за да се симулира патриотизъм.

Да, не всичко в процеса на развитие на западната демокрация е лесно и еднозначно. Да, често се правят и грешки. Да, понякога се избират неправилни хора. Но основата е важна. Основата е, че всички израстваме заедно. И всички се учим от грешките си. А не някой диктатор да знае какво е добре за нас.

Днес фейк новините стигат нови висоти. И ни хвърлят от проблем в проблем. И сочат враг след враг. Просто защото националисти и националсоциалисти нищо конструктивно не могат да измислят и предложат. Защото са склонни да ни върнат в Средновековието, само и само да се докопат до власт. Защото са склонни да вземат руски пари, за да лъжат как ЕС ще се разпадне. Само така могат да оправдаят съществуването си. Само така могат да ви излъжат да ги изберете.

Както се казваше в стария виц, ако не ги радва ЕС, пък да не се кандидатират за там. Да си стоят тук. Защо се бутат да ходят в омразния Брюксел, като им е толкова гадно? Да си ходят в Челябинск. Защо си пращат децата в гейска Америка, а не ги изпратят в Омск? Само един познат имам, който казва, че ще прати децата си в Московския университет. Следя го с интерес дали ще го направи.

Лъжат ви с думи като традиции, изконни обичаи, типично българско и т.н. Лъжат, защото нашите възрожденци не са се борили да играят хорà, да се обличат в носии, да пият вино и да се топят в студени реки. Нашите възрожденци са се борили да станем нормална европейска държава. Получавали са образование в Европа и са искали всички други да имат тази възможност. Всички други да видят огромния свят. И това ясно се вижда от писмените наследства на Ботев, Левски, Вазов, Каравелов, Захари Стоянов и всички други. Никой от тях не е искал България да е откъсната от Европа. А напротив - да си заеме полагащото й се място там. Но това пишман патриотите няма да ви го кажат. Само ще ви лъжат, че в днешния все по-обединен свят ние трябва да се откъснем и да сме самостоятелни.

Като лудите македонци и грандоманските им фигури на Александър Велики. Ние им се смеем, но май натам сме се запътили. Целият свят, включително македонците, се развива и отива към бъдещето. Само нас ни карат да се върнем в миналото.

Затова и подкрепям Отвореното писмо към българските граждани. Точно в навечерието на 24-и май. Денят на просветата. За да не ме е срам след години, че не съм го направил. (пълен текст: https://bit.ly/2Wof53F )

Да, най-тъмно е преди разсъмване. И не трябва да се страхуваме да говорим. Липсата на комуникация ражда чудовища…

Хубав ден! И светъл празник!

----

Текстът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.