Министерството на правосъдието на САЩ повдигна още 17 обвинения срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, предимно за нарушаване на законите срещу шпионажа, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Вашингтон обвинява Асанж, че през 2010 г. е изложил на опасност техни източници, публикувайки около 750 000 поверителни военни и дипломатически документи на САЩ.

Според публикувания вчера обвинителен акт той е заговорничил с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси (по-рано Брадли) Манинг, за да получи достъп до поверителна информация.

Според новите обвинения действията на Асанж са можели да нанесат сериозни вреди на САЩ, предаде АП, като припомня, че той се намира в затвор във Великобритания. Вашингтон иска екстрадирането му.

Преди малко повече от месец министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу Асанж, който беше обвинен в заговор с Манинг, за да получи достъп до компютърната мрежа на правителството, припомня Ройтерс.

По-късно от неправителствената организация Комитет на журналистите за свобода на медиите обявиха, че повдигнатите нови обвинения срещу Асанж са сериозна заплаха за свободата на медиите, предава АП.

Американският съюз за граждански свободи подчерта, че това е първият случай в историята, при който издател ще бъде съден за публикуване на вярна информация.

Адвокатът на Асанж Бари Полак предупреди, че това е сериозна заплаха за всички журналисти, които искат да информират обществеността за действия, предприети от правителството на САЩ. Асанж е обвинен, "че е насърчил източници да му разкрият вярна информация и за публикуването на тази информация", което представлява опасност за всички журналисти, които си вършат работата, подчерта адвокатът.

Представители на Държавния департамент подчертаха, че те не смятат действията на Асанж за журналистически.

"Никой отговорен актьор, журналист или не, не би публикувал нарочно имената на хора, за които той или тя знае, че са поверителни източници във военни зони, излагайки ги на големи опасности", заяви помощник-главният прокурор на САЩ Джон Демърс.