Фен на партия „Възраждане“, която дни преди вота за Европейския парламент, пусна в публичното пространство клип със стрелба, заплаши с обесване членовете на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ).

Заради скандалното видео от асоциацията призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия "Възраждане" с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

Снимка с висящи на уличните лампи обесени тела бе постната в профила на АЕЖ във Facebook с лаконичния въпрос: „Стрелба ли?“ от някой си Иван Михайлов.

Факсимиле от поста.

Същият колаж е публикуван и в собствения му профил с малко по-дълъг и циничен текст, който сравнително обективно признава, че авторът му страда от „доста болна фантазия“:

„В отговор на истерията около клипа със стелбата: това е само една фантазия! И нека споделя с вас моята фантазия (доста болна, честно казано)! НЕПОДХОДЯЩ ВИЗУАЛЕН МАТЕРИАЛ ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ И СФИНКТЕРИ.“

Михайлов е споделил „творбата си“ и в профила на „Възраждане“, където за час тя бе събрала значителните 8 харесвания.

За клипа със стрелбата съобщи първи Клуб Z, като запита главния прокурор и ЦИК дали видеото е призив към насилие и допустимо ли е използването му в предизборната кампания. Отговор все още няма.

В последствие от „Демократична България“ сезираха ЦИК за клипа, като припомниха:

„Разпоредбата на чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс изрично забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите“.