Главният кандидат на социалистите в изборите за Европейски парламент, провеждащи се тази седмица - холандецът Франс Тимерманс, каза, че проевропейските настроения сред електората са по-силни от очакваното, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Всъщност виждам, че в Европа се възражда нова надежда, която не се виждаше доскоро", каза Тимерманс - бивш холандски външен министър и настоящ вицепредседател на Европейската комисия в интервю за италианския всекидневник "Ла Стампа", публикувано днес. "Тези, които се чувстваха разочаровани от ЕС и казваха, че "той не ни дава онова, за което настоявахме, не са предали мечтата си за Европа. Те сега искат от нас да водим борба по ключови проблеми, като стабилност и климатичните промени", добави той. 

Тимерманс е и след кандидатите за председател на Европейската комисия - въпрос, който ще се решава веднага след изборите за Европарламент. Той каза пред "Ла Стампа", че приоритетите му са по-високи данъци за големите високотехнологични компании, въвеждането на минимална работна заплаха във всички страни от ЕС и укрепване на ролята на синдикатите.

Холандската Партия на труда, към която принадлежи Тимерманс, печели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в страната, сочат екзитполове след вчерашния евровот в Холандия. Тя ще има 5 от общо 26 места за холандски евродепутати. Консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте е втора с 4 депутатски места. Общо двете популистки партии печелят 4 места, като антиислямската Партия на свободата печели само едно място, с 3 по-малко отколкото на предишните избори, посочва Асошиейтед прес.

Този резултат, смятан за изненадващ, увеличава шансовете на Тимерманс, водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС), да наследи Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия, отбелязва Ройтерс.

Холандският социалист бе в Милано за днешния заключителен предизборен митинг там на Италианската демократическа партия преди неделния евровот в Италия.