Шестима са фаворитите да сменят в края на октомври италианеца Марио Драги на поста президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тази надпревара, която е много открита, ще бъде основната тема на дискусиите, които би трябвало да започнат на 28 май в Брюксел, на двудневната среща на високо равнище след европейските избори, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Йенс Вайдман

Президентът на федералната банка на Германия, неотдавна преизбран за втори осемгодишен мандат, има стабилен опит като централен банкер.

Имиджът му обаче бе силно засегнат от острото му противопоставяне на редица приоритетни мерки, взети при управлението на Драги, сред които е и програмата, позволила през 2012 година да бъде овладяна кризата на суверенния дълг в еврозоната, а след това и мащабното изкупуване на дългови книжа, изпълнявана от 2015 до 2018 година.

Злите езици твърдят още, че Германия вече е заемала президентския пост на ЕЦБ, поне духовно, когато французинът Жан-Клод Трише води от 2003 до 2011 година праволинейна парична политика, която Вайдман не би отхвърлил.

Франсоа Вилроа дьо Гало

Пак ли французин? Управителят на Банк дьо Франс Франсоа Вилроа дьо Гало, заел поста през 2015 година по предложение на бившия президент Франсоа Оланд, е за по-гъвкава и по-прагматична парична политика, съвместима с философията на Марио Драги.

Беноа Кьоре

Влязъл в управителния съвет на ЕЦБ през 2011 година, любимецът на пазарите и на специалистите по парична политика, изпълняваше роля на министър на външните работи на банката, разгръщайки таланта си на оратор и финеса си да анализира в безброй публични прояви.

Кристин Лагард

Управляващият директор на Международния валутен фонд напразно заяви с твърд тон, че тя не е кандидат за никаква европейска служба. Името й редовно се споменава, когато става дума за евентуални кандидати за президентския пост на ЕЦБ.

 

Ерки Ликанен

Този финландски социалдемократ, бивш еврокомисар по бюджета, а след това и отговарящ за компаниите, член на управителния съвет на ЕЦБ от 2004-а до 2018 година, си е създал образ на лидер с независимо мнение.

На 67 години, този бегач на дълги разстояние е описван като човек от мрежата с профил на държавник, а това би го направило добър компромисен кандидат. Кризата на еврото сближи неговите позиции по паричната политика с отстояваните от Марио Драги.

Оли Рен

Вторият финландец в надпреварата има скромен опит като централен банкер, защото оглави банката на Финландия едва през юли миналата година.

Само че този голям футболен запалянко, който е играел на младини на високо равнище, често е участвал в заседания на управителния съвет на ЕЦБ като наблюдател, когато бе еврокомисар по икономическите въпроси и по-специално по време на дълговата криза.

През март, представяйки се като очевиден кандидат за поста, той настоя за дълбоко реформиране на стратегията на паричната политика на ЕЦБ. Оли Рен се мотивира с факта, че след финансовата криза условията коренно са се променили.