Тринадесет души бяха ранени днес следобед на пешеходна улица в Лион при взрив на пакет, пълен с експлозив, предаде Ройтерс. По-рано през деня АФП съобщи за осем пострадали, но броят им нарасна след няколко часа, уточниха полицейски източници. Всички пострадали са настанени в болници.

"Насочваме се действително към версията за заложено взривно устройство", заяви за АФП говорителка на прокуратурата, потвърждавайки информации в местни медии.

Коли на силите за борба с тероризма препречват пътя към мястото на експлозията.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, излъчвано пряко в канал на YouTube, че става дума за "нападение".

„В Лион беше извършена атака. За момента няма жертви, има само ранени. Мисля за пострадалите и техните семейства“, каза държавният глава.

Според полицейски източник пакетът бомба е съдържал "винтове и болтове" и е бил заложен пред хлебопекарна на ъгъла на две улици в центъра на града. Силите на реда твърдят, че мъж на велосипед е оставил съмнителния пакет с експлозивите.

Ройтерс съобщи, че френската полиция има заподозрян за взрива и го издирва. Той е бил заснет от камера пред пекарната, където е оставял пакет.

Районът на експлозията е евакуиран и отцепен от силите на реда. Мястото се намира в тясната ивица земя между реките Сона и Рона в историческия център на града, съобщиха журналисти от мястото на инцидента. 

Очевидец твърди, че първо се е чула една по-силна експлозия, която е последвана от една по-слаба. Гражданите са се уплашили и тръгнали да бягат към близкия площад, съобщава Нова тв.

Местните власти призовават гражданите да избягват мястото на инцидента. Разследването е поето от Антитерористичната дирекция във френското вътрешно министерство.

От МВнР съобщиха, че към 21 часа българско време няма информация за пострадали наши сънародници при взрива в Лион. Посланик Ангел Чолаков е разговарял с представители на българската общност във френския град, които са го информирали, че постоянно живеещите ни там сънародници са живи и здрави.