Проевропейската партия на ирландския премиер Лио Варадкар "Фине гейл" води на произведените вчера в Ирландия избори за Европейски парламент, предаде Франс прес, позовавайки се на допитвания на излизане от избирателните секции. Центристката "Фине гейл" е на първо място в два от трите избирателни окръга, а "Зелените" печелят в Дъблин. 

В южния окръг "Фине гейл" получава 16 процента, а другата важна центристка партия - "Фина фaйл", и лявоцентристката "Шин фейн" имат по 13 процента. В Дъблин "Зелените печелят" 23 на сто от гласовете, "Финe гейл" - 14 на сто, а "Фина фaйл" - 12 на сто. "Зелените" се очаква да спечелят места и в другите два избирателни окръга, предаде ДПА, подчертавайки много силното представяне на "Зелените" на тези избори. 

Във всяко квадратче са посочени процентът от подадените гласове и евродепутатските места, спечелени от съответната партия (голям размер)

Ирландските партии като цяло са проевропейски.

Ирландия сега има 11 места в 751-местния Европейски парламент, но след излизането на Великобритания се очаква да получи още две. Официалните резултати от вчерашния вот се очаква да бъдат обявени в понеделник. 

Освен за Европейски парламент и местни органи на властта ирландците гласуваха и на референдум за опростяване на процедурата при развод, предаде ТАСС.

Повечето - 87 на сто, се обявиха за внасяне на промени в конституцията, което значи, че ще отпадне изискването съпрузите да са живели разделени четири години, преди заявлението им да бъде разгледано от съда. Ще отпадне и забраната да се признават разводите, получени от ирландски граждани в чужбина, съобщи БТА.