Часове преди вота за нов Европейски парламент днес е ден за размисъл. България ще избере своите 17 евродепутати, като българските граждани ще могат да гласуват в 11 661-а избирателните секции в страната. Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден за размисъл. За това предупреди пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. 

"Не може да се извършва политическа предизборна агитация. Не може, под каквато и да е форма, социологическите агенции да обявяват и разпространяват в медиите допитване до общественото мнение, както и някакви предварителни резултати", обясни Таня Цанева.

В съботния ден трябва да приключи подготовката във всички изборни помещения, да се осигурят книжата за районните избирателни комисии, "тъмни стаички" за гласуването, в 3000 секции или във всяка четвърта да се монтират и машините за гласуване. По думите на Цанева машините трябва да бъдат тествани, да се извадят нулеви протоколи, за да може да се осъществи изборния ден без проблеми и спокойно. "Всички секционни избирателни комисии, в които има машинно гласуване, те преминаха вече обучение с реална машина", добави тя.

В събота вече МВР ще осигури охраната на всяка избирателна секция. Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии.

"В зависимост от тежестта на сигнала или жалбата, когато комисията прецени, ние също препращаме по компетентност на прокуратурата", уточни Таня Цанева, цитирана от БНР.

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден. В някои общини забраната ще отпадне заради провеждането на абитуриенските балове. 

Гласуване в чужбина

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни. Българските граждани, които са извън страната, също ще могат да гласуват в неделя. По данни на ЦИК в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, урни ще има в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция. 

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.