Завърши поредното футболно първенство на България, в което няма новина. "Лудогорец" е шампион - осми път поред, ЦСКА-София е втори, а "Левски" - трети и играе бараж за Лига Европа. В този вид е челото на класирането, откакто БФС въведе новия формат за сезон 2016-2017 и междувременно извърши куп пакости срещу футболните правила и футболната логика. 

Пардон - ето че за малко да излъжем, поне онези, които не са бдителни. Ще прощавате - първенството не е завършило. Следващата седмица има цели три мача и то доста важни. "Левски" и "Етър" играят бараж за Лига Европа във вторник. А в сряда и четвъртък двойките "Септември" (София) - "Арда" (Кърджали) и "Витоша" (Бистрица) - "Монтана" ще определят кой ще рита в Първа лига от лятото и кой във Втора.

Така се създава впечатлението, че българският шампионат всъщност никога на свършва. Юли наближава - тогава е фактическият старт. Но междувременно се сменят треньори, цели ръководства, идват и си отиват по една дузина чужденци с екзотични имена и от още по-екзотични дестинации.

И все пак - какво ще запомним от още незавършилия сезон 2018-2019?

Това е шампионатът, по време на който един отбор - "Верея", беше изваден от Първа лига служебно заради сигнали от УЕФА за мачове със симулативна игра. БФС се удари в гърдите, че това показвало как всъщност сме се преборили с бича "черно тото", защото някога случаите били десетки пъти повече. 

А ние ли сме се преборили или УЕФА ни намига постоянно? Доста намигане пада към една страна, прокуратурата в която нехае какво се случва във футбола, включително и за възлите на злокачествения тумор "черно тото". 

(Пак към горното). Това е шампионатът, завършил скандално и срамно със странния случай с шестима футболисти на "Черно море", изгонени от клуба си дни преди мача с "Лудогорец" (шампионски за "орлите") по подозрение за симулативна игра срещу ЦСКА-София в началото на месец май. Този странен случай е доказателство за нравите в българския футбол и че той си е някаква отделна губерния, която функционира на собствен (заден) ход и без никакъв контрол от останалите. 

Играчите, начело с клубното величие Георги Илиев, са освободени без никакво публично обяснение. По "вътрешно разследване". На 24 май - дни след изгонването, те отиват сами на полиграф, който ги оневинява. А какво се е случило от 4 май насам, когато е въпросният мач с ЦСКА-София? Говори се, че имало и първи детектор, който шесторката не била издържала. Слухове, догадки, предположения, хипотези...

А уведомена ли е организацията, която администрира първенството? Уведомена ли е прокуратурата за извършено престъпление? БФС със сигурност не знаеше до днес. Не и официално.

Знам какво си мислите, но все пак може би е добре да се мине първо по каналния ред, а след това да се търси собствено решение. За да не изглежда поне, че нещата се вършат като през 90-те години.

Това е шампионатът, по време на който се смени собствеността на "Левски" - от Спас Русев премина във владение на Васил Божков. Началото на това управление е меко казано противоречиво. Добри намерения, но посредствени изпълнения. Това е най-несъстоятелният "Левски" в историята - доведен дотук не отсега, разбира се. Този сезон на "Герена" работиха четирима (!) старши треньора. Театрото с Петър Хубчев "не, не сме го търсили, няма шанс да го вземем... Петър Хубчев е назначен" няма смисъл да го коментираме повече. Всичко е точно там.

Наесен ще имаме повече информация за реалния капацитет на това управление. А сезонът на "Левски" още не е завършил - нали така? Победа над "Етър" във вторник няма да го направи блестящ, но загуба ще го направи катастрофален.

Това е шампионатът, в който ЦСКА-София завърши само на точка зад "Лудогорец". Най-малката разлика в 3-годишния период на новия формат и за същото това време, в което стартира проектът на Гриша Ганчев на "Българска армия". На пръв поглед ЦСКА-София съкращава дистанцията и казано по модерно във футболните среди - надгражда.

Ако някой го мисли сериозно - лъже се. Този тим на "червените" е по-слаб от миналогодишния, сбогувал се с титлата кръгове по-рано. Той няма облик, няма лидери, липсва характер, накратко - няма шампиони. Има доста неща, които трябва да тревожат привържениците на клуба. Те са свързани с хаотичната селекция, цел на която са "свободни агенти", безразборната смяна на треньори, въобще с липсата на визия малко по-далеч от следващите 2-3 кръга.

Това е шампионатът, по време на който, Гриша Ганчев "хвърли в канала" (до думите му) едни 8 милиона за емблемата. Но "Българска армия" си остана все така празен, с изключение на 2-3 мача оттогава. Колебаещите се не се върнаха. Защо ли? Между другото парите не са разпределени, защото процедурата не е приключила заради имотен казус край морето. Чака се съдебно произнасяне. И е много вероятно да се стигне до нов търг за активите на фалиралото дружество.

Това е шампионатът, по време на който видяхме най-слабия и анемичен "Лудогорец", откакто е в Първа лига ("А" група). Помоли се няколко пъти да бъде детрониран, но затъналите във вътрешни проблеми ЦСКА-София и "Левски" се оказаха още по-хилави. Това е истинската причина за интригата - не те са прогресирали, "Лудогорец" рергесира.

Защо е така - спирахме се неведнъж. Тимът видимо застаря, демотивира се и амортизира. Още преди 2-3 години бе изпуснат моментът за безболезнено освежаване. А колкото и да се пъчи, "Лудогорец" също страда от лошия навик на останалите - да отпраща треньори "на ставане" и "на лягане". Миналата година Димитър Димитров-Херо направи "орлите" шампиони и необяснимо му беше показано, че е излишен. 

Дойде футболният номад Пауло Аутуори, напуснал сам после, явно осъзнал, че не му е тук мястото. Смени го Антони Здравков и накрая Стойчо Стоев. Всичко това показва за пореден път, че поръчващите музиката в българския футбол не вземат насериозно треньорската работа и това, че за да се постигне нещо трябва време. Защо ли?

Този "Лудогорец" приключи жизнения си цикъл като отбор, но това не значи, че няма да продължи да доминира, особено ако преследвачите му продължават в същия дух.

Това е шампионатът, по време на който Кирил Домусчиев закупи "Нова телевизия" в пакет с един куп медии и затвори кръга на футболния си бизнес. И на това се спряхме още през зимата, когато сделката още не беше финализирана и формално одобрена. Собственикът на "Лудогорец" Домусчиев е член на Изпълкома на БФС, който притежава правата на първенството. БФС ги продава на фирмата "Футбол Про Медия", която изцяло е собственост на Кирил Домусчиев. "Футбол Про Медия" препродава правата на "Нова", излъчваща мачовете в каналите си "Диема Спорт".

От тези права клубовете си разпределят 6,5 милиона лева - за сезон. И да - на последно място, но не по значение - пакетът "Диема Екстра" струва 6,99 лв. на месец за абонат.

Това е шампионатът, в който съдийските грешки са безброй и доста странни, но въпреки това шефът на БФС Борислав Михайлов излиза и казва, че реферите се справят отлично, поради което парите им се вдигат.

Това е шампионатът, хората в и около който не говорят за футбол, за тактически прийоми, за драми на терена, за изгряващи звезди и вдъхновяващи примери, а за всичко изредено по-горе. Последната тема сега е полиграфи - доколко може да им се вярва и т.н. и т.н.

Не само "Лудогорец" върви надолу. Цялото първенство и целият футбол вървят надолу. Не се вижда как скоро това свободно падане ще спре.