Партия „Възраждане“ е нарушила Изборния кодекс с публикуването на предизборен клип, който съдържа сцени на насилие и убийства. Това се казва в решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), публикувано днес на интернет страницата на институцията. Комисията постанови спиране на излъчването и разпространението на видеоклипа, в който според ЦИК" се съдържат сцени на насилие: употреба на огнестрелно оръжие и насилствена смърт", както и неговото премахване от фейсбук страницата на "Възраждане".

Според ЦИК видеото представлява не само нарушение на изборния кодекс, но и евентуално престъпление по смисъла на Наказателния кодекс – мотивиране и подбуждане на неограничен брой лица към извършване на престъпление и нарушаване на обществения ред чрез разпространението на материали в социалната мрежа фейсбук.

"Безспорно в посочения в сигнала видеоклип има нарушение на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс. Въпросният видеоклип, използван като агитационен материал, призоваващ за подкрепа на партия „Възраждане“, безспорно съдържа сцена на насилие и убийства и като такова не само нарушава добрите нрави, което е изрично забранено от нормите на Изборния кодекс, но и евентуално представлява състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс – мотивиране и подбуждане на неограничен брой лица към извършване на престъпление и нарушаване на обществения ред чрез разпространението на материали в социалната мрежа Фейсбук", се казва в решението на ЦИК от 24 май т. г.

Комисията е реагирала на сигнал, подаден от "Демократична България".

ЦИК налага и акт на председателя на формацията Костадин Костадинов.

Решението в частта му за спирането на разпространението и свалянето на клипа подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

 
Както Клуб Z съобщи в четвъртък на фейсбук страницата на политическата формация се появи клип със смущаващо съдържание и употреба на оръжие.

 

От Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) поискаха реакция от прокуратурата. В петък журналистите бяха заплашени с обесване от активист на същата партия