Точно 191 в 64 държави са изборните секции в чужбина, открити за българските избори за представители в Европейския парламент на 26 май. За разлика от парламентарните избори, на европейски вот има ограничение в правото на глас. Ако избирателят не е имал едновременно постоянен и настоящ адрес в България или в друга страна членка на ЕС най-малко 3 месеца преди изборния ден, а е регистриран извън съюза по местоживеене, то по закон няма право да гласува. Това гласи правилото за т.нар. уседналост. 

На територията на Европейския съюз (ЕС) има разкрити секции за гласуване, според броя подадени заявления на желаещи да пуснат бюлетина, и извън посолствата и консулствата на България. В страните извън ЕС, където има секции - те са само в дипломатическите представителства. Право да упражнят вота си там имат работещите в мисиите. Допълнително - извън ЕС, право на вот имат и хора, които в деня на вота са на територията на съответната държава, но адресната им регистрация е в страна членка. 

Българите зад граница, които вече са подали заявление за разкриване на изборна секция и такава е била открита на територията на съответната страна от ЕС, трябва да гласуват в същата тази секция, чието разкриване са поискали. Тези гласоподаватели са вече записани в избирателния списък. 

Всички останали български граждани с право на глас (тоест отговарят на условията за уседналост, пълнолетни са и не са под запрещение или ефективно осъдени - б.р.) могат да го упражнят във всяка вече открита изборна секция зад граница. В този случай трябва да представят валидна лична карта, както и да попълнят декларация, че не са гласували на друго място. За невярно съдържание на тези декларации и повторно гласуване се носи отговорност, в това число и наказателна. 

Право да пуснат бюлетина зад граница имат и временно пътуващите. Заради дългия уикенд, в който се провеждат изборите, мнозина българи пътуват до съседна Гърция. Дори и да не приберат в изборния ден, тези хора имат право да гласуват във вече разкрита секция. За целта имената им ще бъдат дописани в избирателния списък на секцията на ръка. 

В Гърция например секциите са 13 - три в Атина, една в Солун, една в Кавала, една в Каламата, четири на о. Крит, една в Неа Муданя, една в Никити и една на о. Родос.

Във Великобритания и Германия има по 24 секции - в посолството в Лондон са четири, а тези в Берлин - три. В Испания са разкрити 16, във Франция - 10, а в Италия - 6

ТУК можете да видите адресите на всички открити секции за гласуване зад граница за изборите за Европейски парламент, които се провеждат на 26 май.

В чужбина се гласува само с хартиена интегрална бюлетина. Всички останали правила за провеждането на самия вот са същите, както и на територията на страната.