"Валенсия" шокира "Барселона" на финала за Кралската купа на Испания - 2:1 на стадион "Бенито Виямарин" в Севиля. Така каталунците се разминаха с дубъл, какъвто спечелиха през миналата година.

Кевин Гамейро откри резултата в 22-ата минута, а в 33-тата Родриго удвои. Лео Меси намали в 73-тата. Финалният натиск на Барса не доведе до втори гол, а по-реално беше да падне трети за "Валенсия".

Така "Барселона" изпраща сезона с горчилка. Тимът стана шампион на Ли Лига, но отпадна гръмко от "Ливърпул" в Шампионската лига, а сега получи нов шамар.

Отрази се отсъствието на контузения Луис Суарес, но това няма как да оправдае изключително слабото представяне на Барса преди почивката. "Валенсия" можеше да поведе още в петата минута. Родриго остана сам срещу вратаря Силесен и го преодоля, но пред голлинията Жерар Пике предотврати сигурен гол.

1:0

"Блаугранас" очаквано повече владееха топката, а съперникът им заложи на изчакване и директен футбол. Така падна първият гол на Гамейро - с два паса от центъра на терена.

В 33-тата испанският национал Родриго заби с глава след нова отлична акция, в която имаше висока скорост - 2:0. Шок за фаворита.

До края на полувремето "Барселона" успя да стигне само до удари от средно и далечно разстояние, като дори поизпусна инициативата и контрола на топката.

С две смени на почивката "лос кулес" подобриха играта си. В 56-ата Меси проби брилянтно, но при фалцовия му удар топката срещна гредата, а добавката на Артуро Видал не попадна в целта.

"Валенсия" направи няколко контри, но пропусна да реши всичко. Все пак Меси намали в 73-тата и до края Барса имаше 20-ина минути поне да вкара мача в продължения.

Не успя, а в края като по чудо не допусна трети гол - "прилепите" направиха пропуски от чисти позиции, включително на празна врата при излезлия напред Силесен.

"Валенсия" вдигна купата на страната си за осми път и първи от 11 години насам. Каталунците бяха №1 в последните четири издания на турнира. От 1996 г. те не бяха губили финал от отбор, различен от "Реал" (Мадрид) в надпреварата.