Финландия - Канада е финалът на Световното първенство по хокей на лед в Словакия. Двубоят е в неделя от 21:15 часа наше време.

На полуфинала скандинавците победиха олимпийските шампиони от Русия с 1:0 (0:0, 0:0, 1:0). Единственият гол реализира Марко Антила десет минути преди финалната сирена.

Двубоят бе много равностоен и на доста високо ниво. Все пак по-добрите ситуации бяха за "суоме", а страхотни спасявания имаше вратарят на Сборная Андрей Василевски, предпочетен пред родения в Русе Александър Георгиев. Той е от български произход и пази на "Ню Йорк Рейнджърс" в Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

Георгиев вече игра на Световното, а в руския тим личаха много асове на ледената игра, начело с мегазвездата Александър Овечкин. Финландия обаче намери оръжия срещу тях. В предишната фаза тимът изхвърли и шампиона Швеция.

Канада изигра най-силния си мач дотук на полуфинала, като отнесе Чехия с 5:1 (1:0, 2:0, 2:1). Головете реализираха Марк Стоун, Дарнел Нърс, Пиер-Люк Дюбоа, Кайл Търис и Томас Шабо за "кленовите листа". Малко преди края Томас Зохорна намали.

В края играчи от двата тима се сбиха на няколко пъти - най-вече заради провокации на чехите (горе), които ще спорят за бронза срещу руснаците от 16:45 ч.

Канада имаше доста трудности с Швейцария на четвъртфинала - 3:2 в продължението. Двата финалиста играха един срещу друг в група от първата фаза на шампионата и тогава спечелиха финландците - 3:1.