Прокуратурата работи по дванайсет досъдебни производства за купуване на гласове. Съобщението направи лично главният прокурор Сотир Цацаров, малко след като гласува в Пловдив. До 18 часа в събота образуваните преписки по сигнали на граждани, ДАНС и МВР са 147. По част от тях са постановени откази. Други са отхвърлени като несъстоятелни, а по 40 са тези, по които продължават проверките. След това той обясни, че е гласувал за "Европа в автентичния й вид", която по думите му била "Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници".

"Гласувах за български представители в ЕП, които биха със своя глас и със своята работа там работили и, съответно, гласували за една по-различна Европа. Европа на европейските столици на европейските граждани. Не на брюкселската бюрокрация. Това първо, и второ, Европа, която е много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред и друго, и всичко свързано с тази насока, отколкото с икономически, бюрократични проблеми, пакети "Мобилност" и т.н. Това за мен е Европа. Гласувах, ако мога така да кажа, за Европа в автентичния ѝ вид, Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници.", заяви Сотир Цацаров, цитиран от БНР. 

Районната избирателна комисия в Ловеч е сезирала прокуратурата в Троян за сигнал за купуване на гласове там, съобщи БНР. Това е вторият подобен сигнал в региона, след като в деня за размисъл такъв беше подаден за територията на община Угърчин. Жалбата е подадена от народен представител от една от водещите политически партии. В нея се съдържат и конкретни данни за посочени лица, които евентуално са извършвали тези деяния, както и възможност за събиране на допълнителна информация. Жалбата е срещу една от другите водещи коалиции.