Машинното гласува вече създава проблеми в някои избирателни секции. В 10 избирателни секции е преустановено гласуването с машини. Това съобщиха от Централаната избирателна комисия (ЦИК). Оттам успокоиха, че случаите са твърде малко в сравнение с броя на работещите машини, които са общо 3000 за цялата страна.

Секциите с проблемни машини са във Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник, София област, София град, Шумен и Сливен.

"Чакаме информацията дали ще бъде отстранен проблемът. По отношение на 24-ти избирателен район - София по-конкретно в "Подуяне", като в две секции 22-ра и 25-та са разменени машините за гласуване. За съжаление при откриване на изборния ден и при първоначалния протокол - нулевият, не е обърнато внимание нито от техниците, нито от секционната избирателна комисия, че машините са разменени. Това означава, че когато флашпаметите пристигнат в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъда разчетени", обясни Таня Цанева.

В "Подуяне" гласуване ще има само с бюлетини. А за гласувалите машинно до момента в проблемните секции ще се наложи ръчно преброяване, казаха от ЦИК.

По-рано Веселин Тодоров, управител на фирмата доставчик на машини за гласуване, коментира, че се правело всичко възможно да се оттрснят проблемите.

"В момента се опитваме да решим проблема. Надявам се да се справим. Всичко, което може да се направи, без да се сменя машината, ще бъде направено", обясни той пред "Нова телевизия".

За Видин се появи информация за машина, която е била доставена, но отговорният техник не е успял да я свърже с принтера, разказа председател на секционната избирателна комисия там.  

На много места в страната устройствата са били доставени в късните часове на съботния ден и инсталирането им приключило около 22.30 часа.

"Подадени са сигнали за забавяне при отварянето на изборните секции, а на някои места машините не са проработили. Става въпрос за избирателни секции в Перник, Кърджали, Добрич, Пазарджик. В Перник е преустановено машинното гласуване, в Елешница е отстранена техническата повреда, както и в една от столичните секции, където също е имало проблем", съобщи и говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев пред БНТ.