Григор Димитров се измъчи срещу 317-ия в света Янко Типсаревич (Сърбия) - 6:3, 6:0, 3:6, 6:7(4), 6:4, в първия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Българинът набързо дръпна с 2:0 и  пробив в третия сет, но допусна срив и едва не загуби още на старта. Двубоят продължи три часа.

Във втория кръг първата ни ракета ще излезе срещу един от най-неудобните си съперници в тура - Марин Чилич (Хърватия), който не се затрудни много срещу Томас Фабиано (Италия) - 6:3, 7:5, 6:1.

Типсаревич, когото Григор надви с 3:1 в откриващия рунд и на "Аустрелиън оупън", участва в Париж с т. нар. "запазен ранкинг" заради контузиите, които го измъчваха напоследък. Тази година той е изиграл само седем мача.

Двубоят започна с разменени сервис геймове за 1:1. И оттук тръгна серия от пробиви. Първият брейк направи Типсаревич, като се възползва от двойна грешка и колебливо подаване на българина.

Димитров обаче отвърна веднага. Последва още една размяна с пробиви - 3:3. Първи от това русло излезе Григор, който поведе с 4:3 на своя начален удар. Последва нов брейк и спечелване на сета с 6:3 малко по-късно.

Българинът записа четири поредни гейма с успех. Впечатляващата му серия продължи във втората част. Първата ни ракета направи "геврек" на опонента си с нови три пробива и стабилна игра на своето сервиране. Така резултатът стана 6:0 и 2:0 сета.

Рейдът продължи в третия сет - 1:0 с пробив и вече 11 поредни гейма. Впечатляващо - и тук се очерта лесна трисетова победа. Моментално обаче последва спад в сервис гейма на Димитров. След две двойни грешки (продължават да са проблем) Григор допусна брейк, а така беше прекъсната и серията му.

Дотук играта на бившия №3 в света спореше, ударите му имаха точност и дълбочина. Постепенно обаче Типсаревич започна да напипва ритъм и самочувствие. При 3:3 сърбинът удържа в завързан гейм. След което проби и не чака дълго, преди да спечели първия си сет на "Ролан Гарос" тази година с 6:3. А след три сета двойните грешки на Димитров бяха седем - твърде много.

Зачестиха и непредизвиканите грешки от ракетата му. Така силите на корта се промениха. Гришо все пак спря поредицата на опонента си в началото на четвъртия сет. При 2:2 Типсаревич получи точка за пробив и веднага се възползва - 3:2. Затвърди - 4:2. При 4:3 Димитров напомни за себи си с три прекрасни изпълнения за 40:0. С добър сервис и здрави нерви обаче Янко удържа. 

Геймът продължи и Типсаревич оцеля в още две ситуации. И измъкна маратонския гейм - 5:3. Ключов момент. При 5:4 сърбинът сервираше за сета и изравняване на резултата, но се пропука отново - 40:0 и този път Григор не изтърва шанса още от първата възможност - 5:5.

Стигна се до тайбрек. Янко Типсаревич осъществи ранен минипробив за 3:0. При 6:4 той "осребри" още първия сетбол и изравни частите.

Петият сет започна предпазливо, а при 1:1 Димитров имаше шанс за пробив, но Типсаревич не позволи това да се случи. Случи се по-късно и в решителен момент - 5:4 за Григор, който майсторски оползотвори брейк пойнт.

Десетият гейм никак не беше лек, сърбинът дори стигна до точка за пробив, но Григор Димитров прояви устойчивост и успя да прескочи във втория кръг.