Хората с право на глас на изборите за Европейски парламент днес в област Кърджали са със 100 000 по-малко, отколкото на последния парламентарен вот през 2017 г. и на вота за президент през 2016 г., съобщи бТВ. И разказа в репортаж как български граждани дошли от Турция да гласуват, не са могли да го направят, защото са в забранителния списък за това.

Обяснението - на парламентарни и президентски избори право на глас имат всички пълнолетни български граждани, а за евровот има ограничение - т.нар. уседналост. Тя предвижда, че избирателят трябва да има едновременно и постоянен, и настоящ адрес на територията на България или на друга страна членка на ЕС поне 3 месеца преди датата на вота. Ако гражданинът има регистриран настоящ адрес в трета страна - например Турция (но законът гласи същото и за живеещите в САЩ, Канада, Швейцария и т.н. - б.р.), не може да участва във вота.

Според бТВ именно това се е оказала основната тема в изборния ден в областта. Например село Горно Прахово е най-голямото село в община Ардино. За днешните евроизбори в избирателния списък хората са по-малко, отколкото в забранителния. Става дума за избиратели, които живеят в южната ни съседка. От старта на изборния ден сутринта районната избирателна комисия връща желаещи да гласуват, дошли от Турция. През през 2016 г. на президентските избори с право на глас са били 260 000 души от областта, на парламентарните през 2017 - 254 000, а сега броят им е 149 000.

В село Горно Прахово е монтирана и една от 60-те машини за гласуване в Кърджалийско. Интересът към нея обаче клони към нулата, става ясно от репортажа на бТВ.