Ниска избирателна активност и страх от уволнения. Така от БСП коментираха първоначалните резултати от евровота, според които ГЕРБ води убедително пред червената партия. Само допреди месец социологическите агенции отреждаха преднина за левицата, макар и в рамките на статистическата грешка. 

Първоначално от пресцентъра на БСП бяха обявили пресконференция в 20,30 ч. На влизане в централата на "Позитано" 20 обаче говори заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" и председател на Националния предизборен щаб на партията Георги Свиленски.

"Днес бяха проведени европейски избори“, каза Свиленски. Ниската избирателна акривност ни претеснява, тъй като очаквахме българските граждани да бъдат активни в този ден.

Искам да благодаря на всички български граждани, които не се поведоха, които не се поддадоха гласът им да бъде купен, които не се уплашиха от това, че ще бъдат изгонени от работа, които не се уплашиха, че техните деца и внуци ще бъдат освободени от работа", заяви Свиленски.

По думите му от БСП няма да коментират резултати преди да приключи паралелното ни преброяване, защото "предварителните данни са разнопосочни". Той уточни, че утре Изпълнителното бюро на БСП ще заседава и след това ще има пресконференция.

Задочно на Свиленски отговори вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Слънчев ден, поредица от почивни дни - това за мен е обяснението за ниската избирателна активност", коментира Дончев.