Благодарности към избирателите, които подкрепиха ГЕРБ и СДС, констатиране на "първа загуба" за "скрития опонент" на управляващата партия (без той да бъде назован) и призив да се почака до вторник, когато "истинският анализ на изборите" ще дойде от "този, който единствени ги има - лидерът Борисов". Това накратко бяха посланията на водачката на евролистата на ГЕРБ и еврокомисар Мария Габриел пред медиите в края на неделния изборен ден. 

"Благодаря на СДС и на десните партии, с които имахме споразумение. Благодаря на тези, които не се поддадоха на антикампанията. Нашият лидер Бойко Борисов каза, че има един ден за прошка и аз искам да благодаря на всички българи, които днес ни я дадоха.  Показахме, че в България не вярваме на фалша и че можеш да получиш подкрепа вследствие на резултати, а не с фалшиви новини и лозунги", започна следизборното си победно изявление Габриел. 

Веднага след това последваха думите:

"Имахме и невидим опонент, който не пропускаше да прелее гласове към партията, която го е издигнала. Това е първа негова загуба и втора за неговия ментор."

Водачката на листата на ГЕРБ не назова име. Но от контекста на казаното, а и от това, че през цялата кампания от управляващата партия обвиняваха президента Румен Радев, че участва в кампанията на страната на БСП - посланието стана ясно. След това Габриел обясни, че въпреки победата задълбоченият анализ на изборния резултат предстои. И се очаква да бъде представен във вторник от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов тогава:

"След анализ на кампанията и на изпратените ни послания от българите ще бъде направен истинският анализ с изводи. И той ще бъде представен във вторник от лидера Бойко Борисов и Изпълнителната комисия. Нека почакаме да получим отговорите от този, който единствен ги има – лидерът Борисов".

На зададен въпрос Габриел отново уточни, че ГЕРБ и СДС са направили положителна кампания, показали са резултати от свършеното, подходили са "с чуваемост към прпоблемите и предизвикателствата". А от утре кампанията на партията щяла да е за "обединение да отстояваме България, която казва не на категории периферии, България, каквато сме я градили ние от ГЕРБ и СДС". Продължи и с това, че резултатът е показал, че кампания не се прави с "фалшиви новини, компромати и нереални обещания", каквито, по думите й, употребили опонентите на ГЕРБ.

Работа, работа и пак работа!

Малко след брифинга на Габриел премиерът Бойко Борисов излезе с кратко изявление в профила си във фейсбук. Също за да благодари.

"Благодаря на всички български граждани, които днес гласуваха! Благодаря и на нашите избиратели, които ни подкрепиха и ни се довериха. Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа. Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа!", написа той.